vasilakosianouarios3.png

Ο Γαβρόγλου (δεν) «απάντησε» στα αιτήματα της Καρδίτσας χρησιμοποιώντας τη «Βαρουφάκεια μέθοδο» της δημιουργικής ασάφειας

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Ο Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε την Καρδίτσα αλλά είτε δεν είχε, είτε δεν ήθελε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα αιτήματα

«Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Η πολυσυζητημένη έκφραση ανήκει στον διάσημο Ιταλό φιλόσοφο και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, και ουσιαστικά θέλει να δείξει την «ελαφρότητα» που όλοι αναζητούμε στις μέρες του θέρους. Φυσικά η ανακοίνωση της επίσκεψης του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για το απόγευμα της Τετάρτης στην Καρδίτσα, έθεσε εν αμβιβόλω την διάσημη έκφραση και δημιούργησε προσδοκίες για «ειδήσεις». Και μάλιστα «καλές ειδήσεις» σε ότι αφορά την νέα αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μιας και είχαν προηγηθεί συναντήσεις, συσκέψεις και συλλαλητήρια. Εις μάτην…

gavroglou karditsa1
Ο υπουργός Παιδείας φρόντισε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τον Ουμπέρτο Έκο, καθώς δεν έδωσε απολύτως καμιά απάντηση στα τέσσερα βασικά αιτήματα των φορέων του τόπου, σχετικά με τα τμήματα της Καρδίτσας και τη δημιουργία Σχολής με έδρα την Καρδίτσα. Ανασύροντας την …Βαρουφάκεια μέθοδο της «δημιουργικής ασάφειας» φρόντισε εξ αρχής να καταστήσει σαφές ότι δεν θα εμπλακεί με αιτήματα για τα οποία είτε δεν είχε είτε δεν ήθελε να δώσει απαντήσεις.
Αφού υποστήριξε ότι «πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της παιδείας», τόνισε ότι υπήρχε η αντίληψη ότι το μέλλον ορίζεται από των αριθμό Τμημάτων που ιδρύονται «.Ηρθε η ώρα», τόνισε ο Υπουργός, «να συζητήσουμε για το μέλλον με τη λογική των σχέσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την κοινωνία».
Εν συνεχεία ο κ. Γαβρόγλου εμμέσως πλην σαφώς υποβάθμισε την ίδια την τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας «συμπληρωματικό» το ρόλο των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε «το μέλλον της εκπαίδευσης καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τους ακαδημαϊκούς» αφήνοντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την καταγραφή των αναγκών της τοπικής κοινωνίας τις οποίες «θα τις μεταφράσει θεσμικά το Υπουργείο».
Ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι ανάπτυξη δεν είναι τα «σουβλάκια» και τα «rooms to let» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία και στην Παιδεία.

gavroglou karditsa2

Αυτή ήταν η εισαγωγή του υπουργού και φυσικά όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα των φορέων .
Μάταια επιχείρησαν, πότε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, πότε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, πότε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου , πότε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσιαντής, πότε ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης να επαναφέρουν την συζήτηση στο πλαίσιο των αιτημάτων. Χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη και υπουργού.
Τσιάκος: Σας στείλαμε υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα.
Γαβρόγλου: Δεν θα μπω στην λογική του αριθμού των Τμημάτων και του «παζαριού». Η νέου τύπου συζήτηση είναι για το θεσμό της ανώτατης εκπαίδευσης.
Τσιάκος: Ουτε εμείς μπαίνουμε σε «παζάρι»
Γαβρόγλου: Θα ήθελα να συζητηθούν θέματα όπως ο ρόλος της… διεθνοποίησης στην αναβάθμιση της Παιδείας.
Στο τέλος μάλιστα οι δυο τους συμφώνησαν ότι… διαφωνούν για τον τρόπο που διεξάγονταν η συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη να σημειώνει «πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.»

Στα θετικά πάντως η αναφορά του Υπουργού ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις και η αναφορά του άμεσου συνεργάτη του Παντελή Κυπριανού ότι θα ακολούθήσει δεύτερος κύκλος διαβούλευσης τον Σεπτέμβριο (10 -15 ημερών) πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην τελικήη του μορφή.

Η συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα από τον κ. Γαβρόγλου προς τους φορείς, για συνάντηση στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος συναντήσεων που έχει, με συγκεκριμένες προτάσεις.

gavroglou karditsa3

gavroglou karditsa4

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 

 kafes2

  giovani teliki

  karla teliko