ΑΠΟΨΗ
Typography

Γράφει η Γεωργία Γιώτα, φιλόλογος

Στα αστεράκια της ζωής που αναζητούν τη δική τους γωνιά στον ουρανό για να λάμψουν…
Στα άνθη εκείνα που λαχταρούν το δικό τους παρτέρι για να σκορπίσουν την ευωδιά τους…
Στα 18 μυρόβλητα καλοκαίρια…
Αγαπητά μας παιδιά
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις σε λίγο πλησιάζουν. Είναι κι αυτές… εξετάσεις, όπως και οι πολλές γραπτές δοκιμασίες που έχετε δώσει κυρίως στα έξι χρόνια της φοίτησής σας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασφαλώς πιο απαιτητικές, με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αλλά μπορείτε πλέον να στηριχτείτε σε μια στέρεα βάση, αφού από τέτοιου είδους Συμπληγάδες έχετε περάσει με επιτυχία πολλές φορές. Δοκιμαστήκατε λοιπόν, είδατε, πάθατε, κατανοήσατε, επιτύχατε, αποτύχατε, μάθατε. Επομένως η φαρέτρα του νου σας είναι γεμάτη χρήσιμα, αποτελεσματικά και πολλά υποσχόμενα «όπλα», τα οποία και στο μέλλον θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια. Πόσο μάλλον όταν τούτο το οπλοστάσιο θα έχετε τις ευκαιρίες να το εμπλουτίζετε και να το ανανεώνετε με καινούργια «οπλικά συστήματα», κάθε φορά που θα έρχεστε σε επαφή με το θησαυρό της γνώσης, άρα και της μόρφωσης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα σας και της προσωπικότητάς σας. «Ο χαρακτήρας δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί στα εύκολα και στα ήσυχα. Μόνο μέσω της εμπειρίας, της δοκιμασίας και των δυσκολιών μπορεί η ψυχή να ενδυναμωθεί, η φιλοδοξία να εμπνευστεί και η επιτυχία να πραγματοποιηθεί», επισημαίνει η βραβευμένη Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλλερ, η διπλή πάθηση της οποίας(τύφλωση και κώφωση μαζί) δεν στάθηκε ικανό εμπόδιο στην εξέλιξη και την επιτυχία της.
Και η ψυχή σας όμως έχει σμιλευτεί στο βάθος και το πλάτος της, καθώς όλα αυτά τα άγουρα, αλλά τόσο όμορφα χρόνια της πρώτης νιότης σας με τη φροντίδα και την αγάπη τόσο των γονέων όσο και των δασκάλων σας έχετε ενστερνιστεί συναισθηματικές αξίες που θα ισχυροποιήσουν τις σχέσεις με τους συνανθρώπους σας, θα σας κάνουν πιο ώριμους και υπεύθυνους ανθρώπους. Χαριτολογώντας θα υποστηρίζαμε πως ανήκετε κι εσείς στον λαμπερό χώρο των… αθλητών, καθώς με κοπιαστική και απαιτητική προπόνηση δώδεκα χρόνων είστε πια έτοιμοι να διεκδικήσετε το πρώτο σας μετάλλιο: την είσοδό σας σε ένα ανώτατο ίδρυμα, σε μια σχολή την οποία στοχεύετε και ονειρεύεστε. Και να είστε σίγουροι ότι θα το καταφέρετε. Γιατί κανένας κόπος δεν πάει χαμένος και καμιά προσπάθεια δεν μένει στο κενό. Κάθε προσπάθεια, κάθε κόπος, κάθε αγώνας και προπαντός κάθε όνειρο αργά ή γρήγορα εξαργυρώνονται στην τράπεζα της ζωής και κάθε κεφάλαιο που κατατίθεται σε αυτή με εμπιστοσύνη, κάθε γνωστική ή συναισθηματική επένδυση αργά ή γρήγορα αποδίδουν τους τόκους των αρχικών κεφαλαίων. Και εμείς, είτε ως «προπονητές» σας είτε ως σύμβουλοι των επενδύσεών σας είμαστε εδώ για να χαρούμε και να πανηγυρίσουμε κάθε επιτυχία και κάθε αποδιδόμενο κέρδος σας.
Αναγνωρίζουμε σαφώς πως τούτη η χρονιά είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Κατανοούμε πως η δύσκολη συγκυρία που όλοι μαζί έχουμε βιώσει επηρέασε την απόδοση και ενδεχομένως και την επίδοσή σας και πως κάθε είδους «επένδυση» μέσα στην αβεβαιότητα και το βάρος των συνθηκών ενείχε υψηλό ρίσκο. Κληθήκατε να αλλάξετε τον φυσιολογικό τρόπο ζωής σας, να απομακρυνθείτε από το φυσικό σας χώρο, το σχολικό περιβάλλον, να στερηθείτε ό,τι σας έδινε οξυγόνο ζωής, τους φίλους και τους συμμαθητές σας, να κοντραριστείτε ακόμα και με τη φύση ή με την ηλικία σας, φυλακίζοντας τη φρεσκάδα και τη νιότη σας μέσα σε λίγα τετραγωνικά, απομονωμένοι από την ίδια την πηγή της ζωής, την ανθρώπινη επαφή, την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων, την κοινωνικότητα, άρα και την επικοινωνία. Ο άνθρωπος, όση πίεση κι αν υποστεί, δεν θα γίνει ποτέ ούτε θηρίο ούτε Θεός. Ποιος τολμά να σκεφτεί πόσο μάλλον να πράξει το αντίθετο;
Με το βλέμμα όμως στην επόμενη μέρα, με πειθαρχία και σεβασμό μπροστά στο συλλογικό καλό, με αξιοθαύμαστη ενσυναίσθηση, με υπομονή και ελπίδα για το καλύτερο και ομορφότερο που είναι μπροστά γεφυρώσατε χάσματα, ώστε να βγείτε κερδισμένοι από τούτη τη δοκιμασία, αφήνοντας πίσω κάθε άσχημο και οδυνηρό.
Και είστε τώρα εδώ, λίγε μέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις που αποτελούν απλώς ΜΙΑ ακόμη δοκιμασία στη ζωή σας και ασφαλώς όχι ΤΗ μία και μοναδική. Εξάλλου παρακάτω η ίδια η ζωή, ως ο μεγαλύτερος δάσκαλος, θα σας αποδείξει πως τώρα αρχίζουν η ουσία και το νόημά της, η αλήθεια και το μάθημά της. Και είναι στα χέρια σας αυτή την ουσία να τη γευτείτε μέχρι το μεδούλι κι αυτό το μάθημα να το διαφυλάξετε ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Να θυμάστε πάντα πως
«Κι ο άνθρωπος μέσα στα θάμπη
της ακέριας νέας ζωής
θα είναι πάντα ή κυβερνήτης
ή τραγουδιστής»(Κ. Παλαμάς, από το «Δωδεκάλογο του Γύφτου»)
Κι αν πάλι, παρελπίδα, δεν καταφέρετε να επιτύχετε τον πρώτο στόχο σας, μην αποθαρρυνθείτε. Πολλές φορές ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας και η αλλαγή του αρχικού πλάνου μπορεί να μας οδηγήσουν ταχύτερα και ασφαλέστερα σε κάτι καλύτερο και περισσότερο κερδοφόρο. Ο Οδυσσέας πολλές φορές χρειάστηκε να αλλάξει το σχέδιο δράσης του, αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκε από το στόχο του. Και στόχος για σας να παραμένει η εναγώνια και τελέσφορη ενασχόλησή σας με ό,τι σας εξασφαλίζει την ηρεμία του μυαλού σας και την πληρότητα της ψυχής σας.
Η πραγματική ζωή εξάλλου τώρα ξεκινά. Το αληθινό ταξίδι αρχίζει μόλις το πλοίο ξανοιχτεί στο πέλαγος, έχοντας πρωτίστως απομακρυνθεί με ασφάλεια από το λιμάνι, λύνοντας αποφασιστικά τα σκοινιά που το κρατούν, όντας ασφαλές μεν παγιδευμένο δε στην ακτή.
Κάθε επιτυχία στην επικείμενη προσπάθειά σας. Επιχειρήστε τη με σθένος και αξιοπρέπεια. Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και τα πόδια στέρεα στη γη. Κι αυτό σίγουρα θα είναι το πιο ξένοιαστο και ελεύθερο καλοκαίρι σας. Ένα καλοκαίρι πραγματικά θερμό, τόσο για τις σκέψεις όσο και για τα όνειρά σας. Κρατήστε το πρόσωπό σας στο φως του ήλιου και δεν θα δείτε ποτέ τις σκιές. Όπως έπραξε και ο Μέγας Αλέξανδρος με το Βουκεφάλα του. Δεν ήταν το ζώο εκείνο άγριο. Η σκιά του το ξάφνιαζε και το τρόμαζε. Γιατί απλώς είχε στραμμένα τα νώτα του στο φως. Μόλις όμως αντίκρισε κατάματα τον ήλιο, τίποτα πια δεν ήταν ικανό να το σταματήσει.
Με την αγάπη και τις ευχές μας λοιπόν! Με το βλέμμα σας μπροστά!
Ο ήλιος θα λάμπει πάντα στον ουρανό, αρκεί εμείς να μην αποστρέφουμε το πρόσωπο και προπαντός… την καρδιά μας. Και η δική σας η καρδιά είναι πόρτα ορθάνοιχτη. Και… μη βιαστείτε να βάλετε από πίσω το κλειδί… Φυσά δροσιά ακόμα εκεί έξω και υπάρχουν ακόμα νύχτες που μυρίζουν γιασεμί.
Πρόσω ολοταχώς!

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

cactus1

pilatos katheto

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->