lux1   karditsapress 4 vasilakos 01 

 ix6 pilatos orizontia .png

 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας την Πέμπτη 10 Ιουνίου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση: Πέμπτη 10 Ιούνη 10:30 στην κεντρική πλατεία.
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Η κυβέρνηση σε όλο το διάστημα της πανδημίας έχει υποτάξει κάθε επιστημονικό υπόβαθρο στη λογική του κέρδους του κεφαλαίου, με ατέλειωτα τυφλά lockdown, περιορισμούς στις δημοκρατικές ελευθερίες, κατάχρηση στην προπαγάνδα της “ατομικής ευθύνης” και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, κρατά ερμητικά κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στους ασθενείς της πανδημίας, για να μη «μολυνθούν» τα κέρδη τους από κορονοϊό, αρνείται να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση, ενώ έχει μετατρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα απέραντο μονοθεματικό σύστημα Covid, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της νοσηρότητας και της θνητότητας. Αντίθετα, φροντίζει να απαλλάξει τους κλινικάρχες από τη φορολόγηση των υπέρογκων ποσών που τους δίνει και ταυτόχρονα εθελοτυφλεί αφήνοντας ατιμώρητους τους εργοδότες που ξεχειλώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες.
Την ώρα που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, αξιοποιεί την πανδημία, για να επιταχύνει αντιδραστικά σχέδια σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλοντας απαγορεύσεις διαδηλώσεων, περιστολή λαϊκών ελευθεριών, διώξεις αγωνιστών/-τριών και καταστολή, προωθώντας συγχρόνως την κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης ακόμα και του περιβάλλοντος. Όλο αυτό το διάστημα, η εργοδοτική αυθαιρεσία απογειώθηκε με τους εξαναγκασμούς σε παροχή εργασίας, ενόσω ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή, με την υποχρέωση προσέλευσης για εργασία εργαζομένων με συμπτώματα, την παράνομη χρέωση αδειών, την καταστρατήγηση των ωραρίων των τηλεργαζομένων κ.ά. Παράλληλα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση δίνει λεφτά στους τραπεζίτες, τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και της αστυνομίας.
Σ’ αυτήν τη γενικευμένη επίθεση στα κεκτημένα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει έναν νόμο-έκτρωμα, μια κόλαση για τους εργαζόμενους, αποσκοπώντας να τους μετατρέψει σε σκλάβους.
Ο νόμος, που είχε στα σκαριά το φθινόπωρο ο Βρούτσης και επαναφέρει ο νέος υπουργός εργασίας Χατζηδάκης, προβλέπει:
• Κατάργηση του οκταώρου και δεκάωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό, ενώ αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους και παράλληλα καταργείται πλήρως η πληρωμή τους.
• Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες.
• Περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
• Ηλεκτρονικό Φακέλωμα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κρατικός έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
• Προώθηση της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων, όπως αυτό της απεργίας.
• Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με τον μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων.
• Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, με παραμονή των απεργών στον εργασιακό τους χώρο, ενώ, αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας», η απεργία κηρύσσεται παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.
Το νέο αντεργατικό τερατούργημα έχει βάσεις στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και τις προχώρησε ακόμα περισσότερο, ενώ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με την κατάργηση-ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και την ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες (δικηγόρων και λογιστών), που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές του κεφαλαίου και της αστικής τάξης, για να εφαρμοστούν, εκτός από την κρατική σύμπνοια, αναζητούν την εργατική συναίνεση και ενσωμάτωση, που τη βρίσκουν απλόχερα στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό των Ομοσπονδιών, ο οποίος εμφανώς στέκεται απρόθυμος μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και λαμβάνει κατάπτυστες αποφάσεις, όπως η πρόσφατη της ΓΣΕΕ. Στο ίδιο κλίμα, στέκεται και η επαίσχυντη απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, που μετέθεσε στις 10 του Ιούνη την 24ωρη πανελλαδική απεργία, η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τις 3 του μηνός. Το θράσος τους, συνεπώς, υπερέβη τα όρια, αφού οι ίδιες παρατάξεις ψήφισαν και προκήρυξαν την απεργία της 3ης του Ιούνη μαζί με μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα (ομοσπονδίες εργατικών κέντρων, πρωτοβάθμια σωματεία κ.λπ.). Τέλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνήγοροι σ’ αυτήν την αθλιότητα και με ιστορικές ευθύνες για άλλη μια φορά, παρά τα μεγάλα λόγια για να μην φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όχι μόνο δεν στήριξαν σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης, αλλά συμπορεύονται στο αγωνιστικό σχέδιο χαμηλών πτήσεων, ήττας και υποταγής με τη ΓΣΕΕ και γενικά τις ηγεσίες του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που μετατρέπουν σε κουρελόχαρτα τις αποφάσεις συνδικάτων, περιφρονώντας ακόμα και τις δημοκρατικά αποφασισμένες απεργιακές αποφάσεις σωματείων και συνελεύσεων που το ίδιο πήρε ή στο οποίο συνέβαλε.
Για να γίνει ξεκάθαρο σε όλους μας, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι η ΓΣΕΕ, για να γνωρίζουμε και με ποιους όρους μιλάμε. Πρόκειται για τη ΓΣΕΕ του κοινωνικού τουρισμού, του επίσημου συνομιλητή του ΣΕΒ και του συνεδρίου των ΜΑΤ. Όταν έσπευσαν να αλλάξουν ημερομηνία, έστειλαν την απόφαση μόνο στο ΕΚΑ, πριν αυτό συνεδριάσει και χωρίς καν να περιμένουν την απόφαση του «ιδιωτικού τομέα», ώστε να διατηρούν έστω τα προσχήματα. Για να γίνει σαφές, λοιπόν, η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία, μιας και δεν «παίζουν» απλώς με τις ημερομηνίες, ούτε είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης του κινήματος. Το ζήτημα είναι ότι επιδιώκουν να αλλάξουν το περιεχόμενο της απεργιακής σύγκρουσης. Μεθοδεύουν την πιο κρίσιμη απεργία και τους αγώνες μας για ζωή και αξιοπρέπεια, που κρίνουν το εργασιακό μας μέλλον. Προσπαθούν να σταματήσουν τη μετωπική αντιπαράθεση, για να αποφύγουν την ανατροπή της εργασιακής ζούγκλας, επιχειρώντας να εκλογικεύσουν το παράλογο, ισχυριζόμενοι πως «τα ψίχουλα μας αρκούν και ευτυχώς που μας τα δίνουν».
Προφανώς και από τη μεριά μας δεν υιοθετούμε τη λογική της υποταγής. Με την παρακαταθήκη που χτίστηκε και που ακόμα εμπλουτίζεται από τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, που αποτελούν ρωγμές αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής από κυβέρνηση-ΣΕΒ-ΕΕ, τονίζουμε το εξής:
ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΚΡΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ.
Όχι στην κατάργηση του 8ώρου! Κάτω τα χέρια από την απεργία! Μείωση του χρόνου εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας: Όλες και όλοι στην κινητοποίηση της Πέμπτης ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, άνεργες και άνεργοι, νέες και νέοι, δημοκρατικοί πολίτες, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης 10 Ιουνίου (στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας - μπροστά και βόρεια από την Alpha Bank), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και της ΑΔΕΔΥ.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους «χορηγούς» της:
Δεν θα επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της «εργασιακής ζούγκλας». Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Λέμε όχι:
• Στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία.
• Στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων.
• Στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης.
• Στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών.
• Στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
• Στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους.
Λέμε όχι:
• Στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση.
• Στην περιστολή του δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις.
• Στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων.
• Στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την κατάργηση του ΣΕΠΕ.
Δεν θα γίνουν οι ζωές μας λάστιχο και τα όνειρα μας εφιάλτης, στο βωμό των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ.
Αγωνιζόμαστε για:
• Αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες, με καλύτερες συνθήκες και αμοιβές.
• Το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας.
• Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα. Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα.
Για το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Καρδίτσας
Αγόρης Κωνσταντίνος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΑΣΚ

Στους μεγάλους αγώνες που δώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημαντική ήταν η έκφραση της αλληλεγγύης, της κοινής δράσης και της έμπρακτης στήριξης από την εργατική τάξη και τα ταξικά σωματεία της.
Αυτό εκφράστηκε πολύ πιο έντονα στα μπλόκα της περιοχής μας και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις μας στην Αθήνα.
Χρειάζεται τόσο σήμερα όσο και το επόμενο διάστημα, να συνεχιστεί η κοινή δράση και ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στην ζωή, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Κι αυτός είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, όλοι αυτοί που μας εκμεταλλεύονται και κλέβουν τους κόπους μας και τη δουλειά μας, με τις πλάτες τις εκάστοτε κυβέρνησης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη!!
Την Πέμπτη 10 Ιούνη οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει απεργία. Δίνουν σκληρό αγώνα για τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το 8ωρο που πάνε να το καταργήσουν, την απλήρωτη εργασία, το δικαίωμα στην απεργία, στον συνδικαλισμό, κλπ.
Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων, στις 10.00 πμ στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.
Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους, στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής. Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη, η συμμαχία μεταξύ μας, μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τους αγώνες μας και να δώσει την προοπτική ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι ουσιαστικοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε.
Διεκδικούμε:
▪ Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και τις συνέπειες της φονικής πανδημίας.
▪ Άμεσα να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους που έκαναν ενστάσεις για τις αδικίες των εκτιμήσεων από τις καταστροφικές πλημύρες του Σεπτεμβρίου (σχεδόν πέρασε 1 έτος).
▪ Ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς από τον παγετό και άλλα ζημιογόνα αίτια που έχει καταστρέψει την παραγωγή σε πολλά προϊόντα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές αιτίες και νόσους.
▪ Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους και θα εξασφαλίζουν προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
▪ Μείωση του υπέρογκου και αδικαιολόγητου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνουν και στους εφοπλιστές και ας έχουν χ……… τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς.
▪ Να σταματήσει η καταλήστευση του κόπου μας από τους εμποροβιομήχανους, το κράτος και τις τράπεζες με τις πλάτες των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ.
▪ Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.
Με τον αγώνα μας, με το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, της ΠΕΜ, την ενίσχυση της λειτουργίας των Αγροτικών Συλλόγων και την συγκρότηση νέων Συλλόγων θα νικήσουμε.

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
συγκέντρωση: 10.30 πμ Κεντρική πλατεία(συντριβάνι)
Με επίθεση στα εργατικά δικαιώματα εγκαινίασε τη δήθεν «επιστροφή στην κανονικότητα» η κυβέρνηση της ΝΔ. Η «κανονικότητα» των δεκάδων νεκρών καθημερινά, των εκατοντάδων διασωληνωμένων και των χιλιάδων κρουσμάτων, η «κανονικότητα» των διαλυμένων και ξεχειλισμένων νοσοκομείων, η «κανονικότητα» της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και των απαγορεύσεων, συμπληρώνεται τώρα με την «κανονικότητα» της κατάργησης του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, του χτυπήματος στο δικαίωμα στην απεργία, του χτυπήματος των σωματείων.
Όπως το άρον-άρον «άνοιγμα του τουρισμού» θυσιάζει την υγεία και τις ζωές του λαού και των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφάλαιου (μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών, αεροπορικών εταιρειών κ.λπ.), έτσι και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θυσιάζει τα εργατικά δικαιώματα και ετοιμάζει για τους εργαζόμενους επιστροφή στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν πριν 150 χρόνια.
Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους, να τους ξεζουμίσουν, και ταυτόχρονα θέλουν να τους δέσουν χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Θέλουν να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Να ρημάξουν τον ελεύθερο χρόνο μας. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η κυβέρνηση της ΝΔ:
- Καταργεί το 5ήμερο-8ωρο και επιβάλλει την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες που μπορούν να φτάσουν τις 150 το εξάμηνο (και οι οποίες δήθεν θα ανταλλάσσονται με ρεπό και μειωμένο ωράριο σε άλλες περιόδους).
- Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και προωθεί την «ατομική διαπραγμάτευση», δηλαδή αφήνει τους εργαζόμενους μόνους τους, έρμαια στις ορέξεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.
- Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους κλάδους και χιλιάδες εργαζόμενους.
- Θέλει να ελέγξει και να φιμώσει τα σωματεία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται και να διεκδικούν, χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργία. Αν περάσει το νομοσχέδιο, η απεργία δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
Στον αγώνα αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να αναμετρηθούν και με τους ψεύτικους φίλους, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα και κάνουν πλάτες στην αντεργατική επίθεση. Αυτούς που ξεπούλησαν την προκηρυγμένη για τις 3 Ιούνη απεργία και ακύρωσαν αποφάσεις δεκάδων σωματείων. Αυτούς που έστειλαν μήνυμα υποταγής στην κυβέρνηση και πολύτιμο χρόνο στο ξεδίπλωμα της επίθεσής της:
 Την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αποδεικνύει ξανά ότι είναι το μακρύ χέρι της άρχουσας τάξης στο εργατικό κίνημα και μόνος της ρόλος είναι να μπλοκάρει τις εργατικές αγωνιστικές διαθέσεις. Είναι αυτή που σπέρνει αυταπάτες για δήθεν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο-τέρας.
- Τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που σύρθηκαν πίσω από την ΓΣΕΕ, ακύρωσαν τις ίδιες τις αποφάσεις τους και έσπειραν σύγχυση και απογοήτευση στους εργαζόμενους.
- Το ΠΑΜΕ που –παρά τα παχιά λόγια και τις αγωνιστικές του διακηρύξεις– νομιμοποίησε για μια ακόμη φορά την υπονομευτική τακτική της ΓΣΕΕ και απέδειξε την απροθυμία του συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική και να συμβάλει στη συγκρότηση ενός πλατιού εργατικού μετώπου για την ανατροπή της επίθεσης. Αυτός είναι ο λόγος που ΠΑΜΕ και ΚΚΕ συνεχίζουν στη γραμμή της διάσπασης των εργατικών αγώνων, συνεχίζουν να καλλιεργούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες καταθέτοντας «σχέδια νόμου» και προκαταβάλλουν την κατάληξη του αγώνα επαναλαμβάνοντας αυταπάτες ότι «ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».
Κι από δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά «ξεσπαθώνει» ενάντια στο νομοσχέδιο! Αυτός που ψήφισε την αυξημένη πλειοψηφία του 50%+1 στις συνελεύσεις. Αυτός που επέκτεινε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αυτός που ψήφισε το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» για τα σωματεία. Αυτός που βολεύτηκε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τον προσδιορισμό από το κράτος του κατώτατου μισθού. Αυτός που ήθελε να μας πείσει ότι υπάρχουν καλοί και κακοί βιομήχανοι. «Ξεσπαθώνει» και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που βρισκόταν στο τιμόνι της αντεργατικής επίθεσης –είτε μαζί με τη ΝΔ είτε όχι– τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αναρριχηθούν ξανά στα κυβερνητικά πόστα, πώς θα γίνουν οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές για λογαριασμό του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.
• Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από τους εργατοπατέρες και όσους σπέρνουν εκλογικές αυταπάτες. Είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια, να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα,
Η απεργία στις 10 Ιούνη είναι δική τους υπόθεση και πρέπει να την πάρουν στα δικά τους χέρια. Αυτοί που ακύρωσαν την απεργία στις 3 Ιούνη ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν κανέναν αγώνα.
Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα.
• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!
• ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
Καρδίτσα 9/6/2021

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας(μαρξιστικό -λενινιστικό) Κ.Ο. Καρδίτσας

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

10/6/2021 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - 10:00π.μ. , στην Κεντρική Πλατεία

Το σωματείο μας είναι η δύναμη για την ενημέρωσή μας!
Ο σύλλογος των εργαζομένων του ΚΥ Καρδίτσας από την αρχή της πανδημίας ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και στα περιφερειακά ιατρεία του νομού. Οι υγειονομικοί αγωνιστήκαμε και αναδείξαμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας σε βάρος του λαού, της υγείας και της ζωής του.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ,
μόνιμους και συμβασιούχους, σε κοινό και οργανωμένο αγώνα!

Η ανάγκη είναι ακόμα μεγαλύτερη ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση μας θέλει σκλάβους στον 21ο αιώνα, καταργώντας το 8ωρο και παρουσιάζοντάς το ως "πρόοδο". Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα ο βασικός νόμος της "διευθέτησης" είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2017 στους γιατρούς του ΕΣΥ. Πάνω εκεί χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τον προς το χειρότερο. Στόχος τους είναι ο νέος νόμος με 10 και 12 ώρες εργασίας να «εξαφανίσει» τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, σχολεία και δήμους παρακάμπτοντας τις πραγματικές ανάγκες για προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Για άλλη μία φορά το βάρος θα πέσει σε εμάς τους εργαζόμενους με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και ακόμη «αποδοτικότερη εξοικονόμηση» για το κράτος.

Οι οργανωμένοι αγώνες των υγειονομικών μαζί με όλο το λαό
έσπασαν τη σιωπή!
Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε κοινούς αγώνες με τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους αγρότες και τις γυναίκες, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του νομού. Πραγματοποιήσαμε αρκετές κινητοποιήσεις στην πύλη του Γ.Ν. Καρδίτσας, δύο συγκεντρώσεις στο ΚΥ Καρδίτσας και άλλη μία κινητοποίηση στο ΚΥ Παλαμά. Συμμετείχαμε στη μεγάλη διαμαρτυρία έξω από την 5η ΥΠΕ μαζί με όλα τα σωματεία υγειονομικών της Θεσσαλίας για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη. Με όλες μας τις δυνάμεις μαζικοποιήσαμε τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των αγροτών και των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Οι αγώνες μας είχαν αποτελέσματα! Καταφέραμε να γίνουν προσλήψεις γιατρών αλλά και επικουρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ. Πετύχαμε να ενισχυθεί με γεννήτρια το ΚΥ Υγείας Καρδίτσας ενώ δεν υπήρχε ποτέ, να παραμείνει ανοιχτή η παιδιατρική κλινική με τις απαραίτητες προσλήψεις, να γίνουν προσλήψεις στην γυναικολογική κλινική και να δοθούν παρατάσεις στους συμβασιούχους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ).

Η ΠΦΥ από την απαξίωση στην ιδιωτικοποίηση!
Ουσιαστικά, όμως, η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο σε ενάμιση χρόνο πανδημίας. Απεναντίας, χειροτέρεψαν οι συνθήκες εργασίας και γενικότερα τη ζωή των εργαζομένων. Στα ΚΥ του νομού οι ελλείψεις στις μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 75% και υπάρχουν απαρχαιωμένοι οργανισμοί στα ΚΥ Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου. Στο ΚΥ Καρδίτσας δεν υπάρχει καν οργανισμός, παθολόγος, ούτε γενικός γιατρός.

Οι 2 ΤΟΜΥ έχουν μόνο παθολόγο, ενώ όλο το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Το τελευταίο δίμηνο νοσηλευτής και επισκέπτριες υγείας μετακινήθηκαν σε κέντρα υγείας (Παλαμά και Καρδίτσας) για να καλύψουν ανάγκες στα εμβολιαστικά κέντρα.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο προϋπολογισμός για την ΠΦΥ το 2021 είναι μειωμένος κατά 96 εκατομμύρια ευρώ! Εν μέσω πανδημίας, με τον αποκλεισμό ασθενών από διαγνωστικές εξετάσεις στο ΕΣΥ, οι ασθενείς καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ταχύτερη ολοκλήρωση των εμβολιασμών
χρειάζεται προσλήψεις και προσωπικό!
Με τη δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων στην ΠΦΥ, η τακτική λειτουργία των ιατρείων έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το μισό, διότι η διαδικασία των εμβολιασμών επιβάρυνε το ήδη τα υπάρχον ανεπαρκές προσωπικό. Ως αποτέλεσμα έχει μείνει πίσω η παρακολούθηση και η συνταγογράφηση των χρονίως πασχόντων.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα ΚΥ είναι ήδη υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών ακόμα και εκτός πανδημίας. Η πολιτική αυτή απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και ειδικά την ΠΦΥ κάνοντας περικοπή 600 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να δώσουμε τη μάχη να ανατραπεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που είναι ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή μας. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για σταθερή ημερήσια εργασία.
Οι γονείς μας, μας παρέδωσαν το 8ωρο και έχουμε χρέος και εμείς να το παραδώσουμε στα δικά μας παιδιά!

Διεκδικούμε:

 Μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό.
 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
 Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και πλήρης υλικοτεχνικός εξοπλισμός
 Ένταξη στα Βαρέα-Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
 Ενίσχυση και πλήρης στελέχωση των οργανισμών στα ΚΥ του νομού. Δημιουργία οργανογράμματος στο ΚΥ Καρδίτσας.

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων, στις 10.00 πμ στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.
Η κυβέρνησηαποφάσισε ότι ήρθε η ώρα της επιστροφής στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που όμως σημαίνει ότι ο κάθε επαγγελματίας έχει να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τα δημοτικά τέλη και να επιστρέψει τα όσα του αναλογούν από τα χρήματα που πήρε από τις επιστρεπτέες. Ταυτόχρονα τα παλαιότερα χρέη είναι εδώ και μας περιμένουν στη γωνία. Η συνταγή της κυβέρνησης για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι, δόσεις και ατελείωτες ώρες εργασίας. Αυτό προτείνει τόσο με τις εξαγγελίες της για ευκολίες στην αποπληρωμή των χρεών όσο και με την μεθόδευση τις κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, ενώ ταυτόχρονα με τη διευθέτηση το χρόνου εργασίας προετοιμάζει διευρυμένα ωράρια εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων. Όσο όμως και να φορτώσουμε ώρες εργασίας για να ανακάμψουμε δύσκολα θα καλύψουμε τα χρέη μας.
Ποιος φταίει για τα τόσα συσσωρευμένα χρέη;
Στην κρίση του 2008 η πτώση τζίρου που παρατηρήθηκε οφειλόταν στις απολύσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και στην τεράστια επίθεση σε μισθούς και συντάξεις από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Στην περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της. Ούτε στην υγεία ούτε στις κύριες εστίες υπερμετάδοσης όπου ήταν οι εργασιακοί χώροι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία. Η μόνιμη συνταγή της ήταν τα lockdown και η ατομική ευθύνη. Έτσι όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει επιπρόσθετες υποχρεώσεις στους επαγγελματίες και εμπόρους από τις οποίες δεν μας απαλλάσσει.
Διεκδικούμε μέτρα για να μην επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση:
 Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
 Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
 Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
 Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

ix7

mbgif2

  joinbanner2

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->