lux1   karditsapress 4 vasilakos 01 

 ix6 pilatos orizontia .png

 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Αρθρο του Σωτήρη Παπαγεωργίου

Η «ευρωπαϊκή» οικογένεια γνώρισε και διαχειρίστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες τρεις βαθύτατες κρίσεις. Στις δύο πρώτες, την οικονομική και την προσφυγική, η Ε.Ε. κινήθηκε με γνώμονα την πολιτική της λιτότητας και της ξενοφοβίας, παρά τις όποιες εσωτερικές μικρές διαφοροποιήσεις. Η Τρίτη κατά σειρά κρίση, η υγειονομική, συναντά την Ε. Ε. πιο «ώριμη» και ίσως αναγκασμένη να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο. Η έμπνευση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία, μία ιστορική συνειδητοποίηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εθνικές οικονομίες. Βέβαια, το αποτέλεσμα αυτό δεν προέκυψε χωρίς αγώνα, χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις αφού συνάντησε οργανωμένες και ισχυρές αντιστάσεις.

Παρά την μεγάλη αυτή ευκαιρία για τις χώρες της Ευρώπης, δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καταρτίσει ένα ολιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των πόρων αυτών και αρκείται στην δημοσιοποίηση γενικών στρατηγικών αναπτυξιακής δραστηριότητας. Δεν όρισε ποσοτικούς και μετρήσιμους στόχους. Δεν περιέγραψε με σαφήνεια το πώς οραματίζεται την Ελλάδα στο βάθος της δεκαετίας που διανύουμε. Τι θα παράγει αυτή η χώρα, σε ποιους τομείς θα επενδύσει, ποιες υποδομές θα προωθήσει; Αντί να θέσει τα ερωτήματα αυτά και να αναζητήσει τις απαντήσεις η κυβέρνηση κατάρτισε μια λίστα έργων από την οποία απουσιάζει η δημόσια στρατηγική.

Τα 18,2 δισ. των επιδοτήσεων έχουν τιμαριοποιηθεί χωρίς καμία τεκμηρίωση των κριτηρίων βάση των οποίων έχουν κατανεμηθεί. Δεν αναφέρεται πουθενά ούτε γιατί χρηματοδοτούνται οι συγκεκριμένοι πυλώνες με τα συγκεκριμένα ποσά ούτε γιατί επιλέχθηκε η μία ή η άλλη παρέμβαση. Δεν επεξηγούνται και δεν εξειδικεύονται οι πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι της εθνικής στρατηγικής. Ποιος είναι για παράδειγμα ο στόχος συμμετοχής της «ψηφιακής μετάβασης» στο ΑΕΠ της χώρας; Πώς θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα εάν δε γνωρίζουμε εκ προοιμίου ποιος είναι ο στόχος αυτών των επενδύσεων; Βλέπουμε δηλαδή έναν πολύ ρηχό και «υπεργενικευμένο» σχεδιασμό.

Εκτός αυτού, ο προγραμματισμός ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών, προβλέπει ότι από τα 12,5 δις , η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα μπορούσε να διοχετεύσει στις νέες επιχειρήσεις το αναγκαίο κεφάλαιο για τη δημιουργία τους, θα λάβει μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο σχεδιασμός προβλέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αντιλαμβάνεται εύκολα πως τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν σε αυτούς που ήδη έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Ελλοχεύει δηλαδή σοβαρός κίνδυνος να πάνε τα λεφτά μονάχα στους ισχυρούς παίχτες της αγοράς αποκλείοντας τους υπολοίπους. Το μοντέλο ανάπτυξης με τον τρόπο που στήνεται αποκλείει από το πλέον μεγαλόπνοο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο της εποχής μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να καταστεί ένα κομβικό εργαλείο επανεκκίνησης, αρκεί να υπάρξει ουσιαστική χάραξη της εθνικής στρατηγικής. Μια στρατηγική με σαφείς στόχους, κλαδικές και τομεακές εξειδικεύσεις που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου. Η μεταποίηση προϊόντων αγροδιατροφής και η διασύνδεσή τους με τον εναλλακτικό τουρισμό, η χημική βιομηχανία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι μεταφορικές και τεχνολογικές υποδομές είναι ορθές ως σχεδιασμός, χρειάζεται ωστόσο συγκεκριμένο πλαίσιο ανάπτυξής τους, με σαφείς στόχους και έμφαση στις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται ίσως για μια αναγκαιότητα που θα εισάγει τη χώρα μας σε ένα γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα κράτη μέλη της Ένωσης θα σχεδιάζουν την ανάταξη των οικονομιών και των κοινωνιών τους.


Παπαγεωργίου Σωτήρης
ΜSc Φιλόλογος Α.Π.Θ.
Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων
Μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ_ ΚΙΝΑΛ

e-max.it: your social media marketing partner

ix7

mbgif2

  joinbanner2

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->