vasilakos covid 25h   bronx delivey2

    

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Το επιτακτικό ζήτημα της απλοποίησης και επιτάχυνσης του θεσμικού πλαισίου των υιοθεσιών στη Χώρα μας, περιέχεται σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η Βουλευτής Ν. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, στις 8 Δεκεμβρίου 2016.


Στο πλαίσιο της ερώτησης γίνεται ρητή αναφορά, μεταξύ άλλων, και στην υιοθεσία παιδιών από κρατικά Ιδρύματα. Όπως υπογραμμίζει η Βουλευτής στην ερώτησή της, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα δημόσια ιδρύματα βοηθούν και στηρίζουν τα παιδιά χωρίς οικογένεια, ωστόσο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν το υγιές οικογενειακό περιβάλλον που θα τους προσφέρουν οι εν δυνάμει, θετοί τους γονείς.
Εν όψει των ανωτέρω, ερωτάται εάν οι αρμόδιοι Υπουργοί προτίθενται και με ποιόν τρόπο να προβούν στις αναγκαίες συνδυασμένες ενέργειες ή και αλλαγές, ώστε να απλοποιηθεί και επιταχυνθεί το υφιστάμενο πλαίσιο υιοθεσιών, με βάση και το διεθνές νομικό καθεστώς.
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνυπογράφεται από τριάντα τρεις (33) ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Θέμα: «Απλοποίηση και επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου υιοθεσιών στη Χώρα μας»

Το 1992 η Χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία: «Το παιδί πρέπει να απολαμβάνει ειδική προστασία, να του παρέχονται ευκαιρίες και δυνατότητες κατάλληλες, ώστε να μπορεί να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά με υγιεινό και φυσιολογικό τρόπο σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια Διεθνή Σύμβαση: «Το παιδί έχει δικαίωμα στην καλή διατροφή, κατοικία, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη», ενώ «πρέπει, όσο είναι δυνατό, να μεγαλώνει με τη φροντίδα και την ευθύνη των γονιών του και οπωσδήποτε σε μια ατμόσφαιρα στοργής, ηθικής και υλικής ασφάλειας».
Ακολούθως, το 2009 η Χώρα μας κύρωσε την Συμφωνία της Χάγης, επί τη βάσει της οποίας ένα ζευγάρι μπορεί να καταθέσει αίτηση στην Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών ή στον κατά τόπο αρμόδιο διαπιστευμένο οργανισμό και να αιτηθεί την υιοθεσία ενός παιδιού από άλλο κράτος. Αν και η κύρωση της εν λόγω Συνθήκης περί διακρατικής υιοθεσίας ενέπνευσε, αρχικά, ελπίδες ότι θα μπορούσε να απλοποιήσει και να επιταχύνει την σχετική διαδικασία καθώς και να αποτρέψει τις χρόνιες πρακτικές παράνομων συναλλαγών, χρειάστηκε ελάχιστο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί ότι υφίσταται εξίσου σωρεία προβλημάτων, τα οποία καθιστούν τη διαδικασία επίσης πολύπλοκη και χρονοβόρα. Δυστυχώς, η ίδια θλιβερή διαπίστωση περί πολυπλοκότητας, χρονοτριβής και παράνομων πρακτικών, ισχύει τόσο στο πλαίσιο της ιδιωτικής υιοθεσίας, όσο και στο πλαίσιο της υιοθεσίας από τα λειτουργούντα κρατικά Ιδρύματα.
Εξάλλου ειδικώς ως προς την υιοθεσία παιδιών από τα κρατικά Ιδρύματα, τίθεται το απολύτως εύλογο ερώτημα: είναι δυνατόν να μην δίνουμε, το συντομότερο δυνατόν, την δυνατότητα σε παιδιά που δεν έχουν οικογένεια, να μεγαλώσουν άμεσα σε ένα περιβάλλον στοργής, προστασίας και εξειδικευμένης φροντίδας, όπως ακριβώς επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού; Ναι μεν τα δημόσια ιδρύματα βοηθούν και στηρίζουν τα παιδιά χωρίς οικογένεια, ωστόσο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν το υγιές οικογενειακό περιβάλλον που θα τους προσφέρουν οι εν δυνάμει, θετοί τους γονείς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται, και με ποιόν τρόπο, να προβούν στις αναγκαίες συνδυασμένες ενέργειες ή και αλλαγές, ώστε να απλοποιηθεί και επιταχυνθεί το υφιστάμενο πλαίσιο υιοθεσιών στην Χώρα μας;

Έπονται οι υπογραφές

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->