vasilakos covid 25h   bronx delivey2

    

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

     Γνωρίζεις ότι στο ξενοδοχείο Άρνη υπήρξε η πρώτη θεατρική σκηνή της Καρδίτσας;

     Κι ενώ έψαχνα κάποια στοιχεία για μία εργασία στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, μία φράση τράβηξε το βλέμμα μου: "... στην αίθουσα Θεάτρου του ξενοδοχείου Άρνη...". Το συναίσθημα της έκπληξης διαδέχτηκε η ντροπή. Ντράπηκα επειδή δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτής της αίθουσας. Ντράπηκα επειδή δεν άκουσα ποτέ από τους "μεγάλους" κάποια ιστορία σχετική. Ντράπηκα επειδή τότε το πανέμορφο αυτό κτίριο είχε αφεθεί στις ιδιοτροπίες της καρδιτσιώτικης υγρασίας και ζέστης. Από τότε διηγούμαι σε όλους την ιστορία του χώρου. Από τότε, όσους αγαπώ, τούς συναντώ στην αίθουσα αυτή. Οι πιο παλαιοί ίσως θυμούνται τον τρούλο. Περίεργο! Αλλά για μένα βρίσκεται ακόμη εκεί... Ειρωνεία! Να χρειάζεται να πάρεις το βλέμμα σου για να δεις αυτό που κρύβεται...

Aarni4

     Το μεγαλοπρεπές νεοκλασικό διώροφο μέγαρο με τον χαρακτηριστικό τρούλο κτίστηκε το 1921 από κάποιον γάλλο αρχιτέκτονα. Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο πολιτικός και επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Τερτίπης και το ονόμασε «Άρνη» προς τιμήν του αδερφού του, Δημητρίου, ο οποίος το 1878 έδωσε νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων στην περιοχή της προϊστορικής «Άρνης», στον σημερινό Πύργο Κιερίου.

    Η αίθουσα, όπου σήμερα βρίσκεται ο χώρος του καφέ-μπαρ και του εστιατορίου, ήταν από τα γνωστότερα στέκια σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Είχε χωρητικότητα 300 ατόμων. Το πρωί λειτουργούσε ως καφενείο-ζυθεστιατόριο, ενώ το βράδυ ως χώρος παντός είδους θεαμάτων και δραστηριοτήτων (θεατρικές παραστάσεις, οπερέτες, κινηματογραφικές προβολές, δημοπρασίες. Στο βάθος της αίθουσας υπήρχε μία μικρή σκηνή - σαν μικρογραφία μίας ιταλικής σκηνής. Εδώ έχει παίξει θέατρο ο Αιμίλιος Βεάκης, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Αττίκ, ο Χριστόφορος Νέζερ. Κατά το Μεσοπόλεμο δόθηκαν πολλές παραστάσεις καθώς ήταν συχνές οι εναλλαγές από θέατρο σε κινηματογράφο. Απλώς στην αυλαία της σκηνής προσαρμοζόταν το πανί της προβολής. Επίσης, συναυλία έδωσε ο Μανώλης Καλομοίρης και διάλεξη ο Γιάννης Σκαρίμπας και ο Μενέλαος Λουντέμης. Ως τα τέλη της δεκαετίας του '40 το γωνιακό καφενείο του ξενοδοχείου ήταν το στέκι των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της εποχής. Επίσης, φιλοξένησε ακόμη προπλάσματα γλυπτών και σχέδια έργων ζωγραφικής, τα οποία εκτίθονταν στην κρίση του κοινού πριν πάρουν τη θέση τους σε δημόσιους χώρους της πόλης, όπως π.χ. οι οκτώ μεγάλες πολυπρόσωπες συνθέσεις που φιλοτέχνησε ο Δ. Γιολδάσης για το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Aarni2

 

Aarni3 crop

    Με το σεισμό του 1954 στις Σοφάδες Καρδίτσας το υπέροχο αυτό κτίριο "έχασε" τον τρούλο του και δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθεί.

 

Σύνταξη άρθρου και έρευνα: Φωτεινή Ψημμένου, Θεατρολόγος

 

Πηγές: neoclassicalgreece.blog, Μουσείο της Πόλης της Καρδίτσας

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->