vasilakos exapostaseos  bronx delivey2

    

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Μπορεί, η διαχείριση της πανδημικής νόσου του κορονοϊού ( Covid - 19 ) να μας έχει περιορίσει στα σπίτια μας, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την Ορθόδοξη πίστη και τις εθνικές παραδόσεις μας.

Παραδοσιακή είναι και η παρασκευή της " χοιρινής τσιγαρίδας ", έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας ( Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας , Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων, Καλαμπάκας Βοΐου Κοζάνης...).

Παλαιότερα ήταν έθιμο του " Δωδεκαημέρου " και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία.

Σήμερα η συνταγή αυτή μπορεί να παρασκευαστεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:

*Σε χάλκινη επικασσιτερωμένη ( γανωμένη ) κατσαρόλα, βάζουμε μέχρι την μέση,

χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο κομμένη σε κύβους ( όπως τα λουκούμια ).

* Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.

* Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και όσο αλάτι επιθυμούμε.

* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).

* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.

* Όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.

*Όταν αρχίζουν και ροδίζουν οι " τσιγαρίδες " και ξεροψηθούν τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε λεμόνι.

Καλή όρεξη...

Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί ) και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα ή για καύσιμο φωτισμού.

Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης!

tsigarides1

tsigarides1

tsigarides1

 

Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->