vasilakos noemvrios 2020  bronx delivey2

  topiki agora teva4 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Θωμάς Τσιούκης

Η Τουρκία διαχρονικά κατέχει το ρόλο του ταραχοποιού στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και σημερινή Τουρκία δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον «εφιάλτη» του Ελληνικού Βυζαντινού πολιτισμού. Δυστυχώς για την Τουρκία ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Ερντογάν την οδηγούν στην μισαλλοδοξία και τον άκρατο ισλαμικό εθνικισμό. Πιστεύω βαθιά πως η απειλητική στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει, καθώς στο εσωτερικό της αναμοχλεύονται αναχρονιστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις. Η γείτονα χώρα, στην διεθνή σκηνή τα προηγούμενα χρόνια είχε το ρόλο του καλού φίλου διπλωμάτη, που ήξερε να κερδίζει αυτό που ήθελε, ακολουθώντας την τακτική του παζαριού. Δυστυχώς όμως, κάποιοι την εμπιστεύτηκαν και τη στήριξαν, ανταποδίδοντάς από μέρους της, με απειλές και επίδειξη δύναμης.

Είναι προφανές πλέον, πως η Τουρκία κάνει μια στροφή στο παρελθόν και ο καχεκτικός της ηγέτης επιθυμεί να πραγματώσει ένα παρορμητικό όνειρο του, εγκαθιδρύοντας ένα νέο καθεστώς Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τον Καύκασο, το Βόρειο Ιράκ, την Συρία, την Αν. Μεσόγειο μέχρι και την Λιβύη. Ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει το εαυτό του,ως τον φυσικό ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων έναντι των κακόβουλων Δυτικών, των οποίων μολαταύτα παραμένει «σύμμαχος». Φυσικά, δεν γίνεται αποδεκτή η επιδίωξή του αυτή από μεγάλο μέρος του Αραβικού κόσμου.
Εντύπωση προκαλεί επιπρόσθετα, η ένταση με την οποία ο τούρκος πρόεδρος, αναφέρεται σε εθνικιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις από μεριάς της Ευρώπης, την ώρα που ο ίδιος έχει καταβαραθρώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στην χώρα του. Τύφλωση της δικαιοσύνης, φίμωση του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης, φυλακίσεις και άλλα τόσα που μαρτυρούν ότι η γειτονική μας χώρα, αλλάζει το μανδύα της κοσμικότητας της για να φορέσει αυτόν της ξενοφοβίας και του ισλαμικού εθνικισμού. Η ακραία ρητορική από πλευράς του προέδρου Ερντογάν, έχει οδηγήσει την χώρα του στο περιθώριο.

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν στο κατώφλι τους, μια από πλευράς επιδιώξεων απρόβλεπτη απειλή. Οι συνεχείς αυτές προκλήσεις και ο άκρατος φανατισμός ,που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την κατεδάφιση των ειρηνικών σχέσεων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα την Ευρώπη, την Δύση, τους ομόδοξους μας φίλους λαούς, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια αυτά του Ερντογάν ,ο οποίος θέλει να εδραιώσει το νέο του καθεστώς στην περιοχή μας.
Συμπερασματικά λοιπόν η Ευρώπη οφείλει άμεσα και με πράξεις ακόμη πιο ισχυρές να στηρίξει ενωμένη τα απολύτως δίκαια και δημοκρατικά συμφέροντα των νότιων συμμάχων της, της Ελλάδος και της Κύπρου. Επιβάλλεται να σταματήσουν οι διαχωρισμοί και οι διχογνωμίες.
Στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων δεν χωρούν διαφωνίες. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η τουρκική ηγεσία είναι απρόβλεπτη και μπροστά στις επιδιώξεις της κάνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Δεν πρέπει τέλος, να επιτραπεί σε μια αξιακά καταβαραθρωμένη χώρα, της οποίας η ηγεσία επιθυμεί να εδραιώσει ένα αυταρχικό καθεστώς στην περιοχή μας προτάσσοντας το «δίκαιο της ξιφολόγχης», να συνεχίσει με την ίδια τακτική.


ΘΩΜΑΣ ΤΣΙΟΥΚΗΣ
Πολιτικός Επιστήμονας Δ.Π.Θ.
Σπουδαστής Νομικής Σχολής
Συντονιστής Γρ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->