vasilakos sept2020  anakoinosi apozimioseis3

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Αρθρο του Θωμά Τσιούκη

Μια ιστορική αναδρομή στους προηγούμενους αιώνες , θα μας θυμίσει πως η Τουρκία σήμερα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία παλαιότερα είναι και ήταν το κακό παιδί της Ανατολικής Μεσογείου. Στις μέρες μας απέναντι μας έχουμε μια χώρα και έναν ηγέτη που προάγουν αναχρονιστικές λογικές και ωθούνται σε συνεχή απομόνωση από τον σύγχρονο κόσμο. Ο Ερντογάν επιλέγει εθνικιστές τακτικές που προφανώς πρώτο στόχο έχουν την εσωτερική κατανάλωση για να δώσει τροφή στους οπαδούς του. Είναι προφανές πλέον ότι η Τουρκία κάνει μια στροφή στο παρελθόν και ο καχεκτικός της ηγέτης θέλει να επανιδρύσει ένα νέο καθεστώς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το Βόρειο Ιράκ, την Συρία μέχρι και την Λιβύη. Σαφώς δεν έχει υπολογίσει τις αντιδράσεις αλλά και την δυναμική της Ελλάδας και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Τα μέτωπα είναι πολλά για την Τουρκία, πρώτο και κύριο η Λιβύη, όπου είναι πασιφανές ότι επιθυμεί ο Ερντογάν να δημιουργήσει μια νέα φιλοθωμανική ισλαμική αδελφότητα. Η επιδίωξη αυτή φαίνεται να είναι ένα υψηλής σημασίας πρόβλημα αρχικά για την Αίγυπτο και άλλες Αραβικές χώρες. Έπειτα το μέτωπο του Νότιου Αιγαίου, στην περιοχή του Καστελόριζου όπου ο Ερτνογάν επιθυμεί να γκριζάρει τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Υψίστης σημασίας είναι προφανώς και οι στρατιωτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας , στο Βόρειο Ιράκ και την Συρία με θύματα αμάχους.
Όλα τα παραπάνω συνομολογούν, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν, στο κατώφλι τους μια από πλευράς επιδιώξεων απρόβλεπτη απειλή.
Η μετατροπή επιπρόσθετα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποδεικνύει πως η γειτονική μας χώρα, ζει ένα νέο μεσαίωνα και αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις για το αν θα επικρατήσει ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν ή η Κεμαλική τάση της κοσμικής Τουρκίας.
Συμπερασματικά , αυτό το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας , του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ,δυστυχώς βρίσκεται έρμαιο στα χέρια του Ερτνογάν για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του ,ώστε να επιβληθεί στον ισλαμικό κόσμο ως ένας νέος σουλτάνος ,που υπό τη σκέπη του θα οδηγεί τους απανταχού μουσουλμάνους στην «νέα Μέκα» την Κωνσταντινούπολη .
Οι συνεχείς αυτές προκλήσεις και ο άκρατος φανατισμός ,που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την κατεδάφιση των ειρηνικών σχέσεων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα την Ευρώπη, την Δύση, τους ομόδοξους μας φίλους λαούς, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια αυτά του Ερντογάν ,ο οποίος θέλει να εδραιώσει το νέο του καθεστώς στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την συνεχή τουρκική κλιμάκωση αντέδρασε ήδη μια φορά με επιτυχία στον Έβρο τον χειμώνα. Όμως τώρα μετά τις εξαγγελίες περί ερευνών στα χωρικά μας ύδατα οφείλει να λειτουργήσει με ενιαία εθνική στρατηγική και πυγμή, όπως και πιστεύω ότι θα πράξει. Στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων δεν χωρούν διαφωνίες. Η Ευρώπη επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει σε κυρώσεις και να στηρίξει τους ετέρους της, Ελλάδα και Κύπρο. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η τουρκική ηγεσία είναι απρόβλεπτη και μπροστά στις επιδιώξεις της κάνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Δεν πρέπει τέλος, να επιστρέψουμε σε μια αξιακά καταβαραθρωμένη χώρα, της οποίας η ηγεσία επιθυμεί να εδραιώσει ένα αυταρχικό καθεστώς στην περιοχή μας προτάσσοντας το «δίκαιο της ξιφολόγχης», να συνεχίσει με την ίδια τακτική.

ΘΩΜΑΣ ΤΣΙΟΥΚΗΣ
Πολιτικός Επιστήμονας Δ.Π.Θ. Σπουδαστής Νομικής Σχολής Συντονιστής Γρ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->