KATSIKIS OE Karta    synetairistiki baner2

 Katsikis Giorgos KARTA  pilatos orizontia .png

 lux1  ix6

 synetairistiki baner1

 

 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Βασίλη Θ. Νίκου Δασολόγου-Οικονομολόγου- τ. Δασάρχη τ. Προέδρου Δ.Σ. Καρδίτσας


Το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα παρατηρούμε μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα της Δημοτικής Αρχής για τη συντήρηση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του Άλσους Παπαράντζας στην οποία πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο και δυνατότητα διαθέτουμε, ώστε οι συντάκτες της Μελέτης αξιοποίησης που ανατέθηκε να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην παρούσα φάση και μελλοντικά να προστίθεται ότι κρίνεται αναγκαίο, χρήσιμο και χρηστικό χωρίς να παραβιάζονται τα λειτουργικά του στοιχεία του Άλσους και ο σκοπός της προσπάθειας.

Το Άλσος Παπαράντζας ανήκει στη περιφέρεια του Δήμου Καρδίτσας και διέπεται από τους νόμους και τις διατάξεις της δασικής Νομοθεσίας. Αποτελεί βασικό χώρο του περιαστικού πρασίνου, σημαντικό πνεύμονα παρά την μικρή του έκταση, σπουδαίο χώρο αναψυχής, αισθητικής απόλαυσης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες, τους μαθητές, τους φοιτητές Δασολογίας και άλλους με ποικίλα ενδιαφέροντα, παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν βρίσκεται στον επιθυμητό βαθμό παροχής υπηρεσιών που θα μπορούσε. Επίσης λειτουργεί και στην κατάσταση ακόμη που βρίσκεται στο κοινωνικό, περιβαλλοντικό, θρησκευτικό και ιστορικό επίπεδο για επισκέπτες σε θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως στην γιορτή του Προφήτη Ηλία που γιορτάζει το ομώνυμο Εκκλησάκι, διαχρονικά όταν γίνονται γάμοι βαφτίσια και ειδικές λειτουργίες από πιστούς, για ποδηλάτες που φτάνουν έως εκεί και σε αγώνες ποδηλασίας οι οποίοι συγκροτούνται από φορείς της Καρδίτσας, για επισκέπτες στο υπάρχον αναψυκτήριο το οποίο πέρα από τα προϊόντα που προσφέρει συντονίζει και θεματικές ενότητες όπως βιολογικών προϊόντων, κρασιού, μελιού και άλλες ενδιαφέρουσες.

Το ιστορικό και περιβαλλοντικό πεδίο καλύπτεται από το υπάρχον παλιό αντλιοστάσιο που υδρεύονταν η πόλη της Καρδίτσας και μετατράπηκε το 2005 σε μουσειακό χώρο ύδρευσης και την πλούσια χλωρίδα για τα οποία το επισκέπτονται σχολεία και καρδιτσιώτες συνήθως. Τα έτη 1985 και 1986 συντάχθηκαν δύο μελέτες από το Δασαρχείο Καρδίτσας για την εκτέλεση των έργων, των εργασιών και των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν με το πνεύμα του προγράμματος δασικής αναψυχής, το οποίο προωθούνταν από την Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Γεωργίας. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε πλήρη σεβασμό στην ηρεμία του οικοσυστήματος του Άλσους, στην βελτίωση και στην αειφόρο προσφορά των υπηρεσιών του στη παρούσα γενιά και στις επερχόμενες γενιές. Βελτιώθηκε ο κεντρικός δενδρόδρομος, κατασκευάστηκε ξύλινο αναψυκτήριο, διανοίχτηκαν μονοπάτια περιήγησης του άλσους, διαμορφώθηκε το υπάρχον πολυβολείο, κατασκευάστηκε μικρή λίμνη, τοποθετήθηκαν παγκάκια και άλλες χρηστικές κατασκευές με εργασίες δενδροφυτεύσεων και περιποίησης του άλσους.

Το έργο της Δασικής Υπηρεσίας παραδόθηκε στο Δήμο Καρδίτσας όπως ορίζονταν για την διαχείριση, τη συντήρησή και την αξιοποίησή του. Το έτος 1996 με εισήγησή μου στον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Κανταρτζή και την Δημοτική Αρχή έγινε συνεργασία με το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας και υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 1998 ‘’Σύβαση Ερευνητικού- Μελετητικού Έργου’’ από την ΔΗ.Α.ΜΕ.Κ. (Δημοτική Αναπτυξιακή Μελετών Καρδίτσας) και την Επιτροπή Ερευνών του ΤΕΙ Λάρισας για το Άλσος Παπαράντζας και το Ανάχωμα Γαβρά (Γέφυρα Αγιοπηγής-Γέφυρα Μητρόπολης). Συντάχθηκε το 1ο τεύχος της Μελέτης με συντονιστή τον Στέργιο Βέργο καθηγητή του ΤΕΙ και πλειάδα καταξιωμένων μελετητών διαφόρων ειδικοτήτων χωρίς να υπάρξει συνέχεια λόγω έλλειψης ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης. Η μελέτη περιλαμβάνει πλείστα στοιχεία απογραφικά της υπάρχουσας κατάστασης των αντικειμένων και των επιθυμητών προσεγγίσεων του κοινού και παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Οι μελετητές που ορίστηκαν στην παρούσα φάση έχοντας νέες απόψεις, το όραμα του Δημάρχου κ. Βασιλείου Τσιάκου και της Δημοτικής Αρχής μπορούν να λάβουν υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, να τα αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν εκείνα με τα οποία συμφωνούν.

Δύο βασικοί ιστορικοί λόγοι αξιοποίησης του Άλσους Παπαράντζας συνηγορούν για την συντήρηση, την βελτίωση και την ανάπτυξή του: Η Χλωρίδα που διαθέτει περίπου 70 είδη από την οποία τρία είδη ως δείκτες αποδεικνύουν ότι το έδαφος είναι ελαφρό και υγρό το οποίο επικρατούσε σε μεγάλες εκτάσεις και καλύπτονταν από δάση δρυός ο θεσσαλικός κάμπος και υπάρχει στην περιοχή μας απομεινάρι το υπάρχον Άλσος με κυρίαρχο είδος την Χνοώδη Ποδισκοφόρο δρυ (Βελανιδιά) (Quercus pedunculiflora) που φύεται στον κάμπο και σε χαμηλά υψόμετρα και χαρακτηρίζεται μακρόβια που επιβιώνει πάνω από 1000 έτη. Επισημαίνουμε ότι το είδος αυτό στην Θεσσαλία υπάρχει σε συμπαγή μορφή στο Άλσος Παπαράντζας, διάσπαρτα άτομα στο Βλοχό Καρδίτσας και τα Πλατανούλια Τυρνάβου. Το Υδραγωγείο το οποίο κατασκευάστηκε και ήταν το πρώτο στη Θεσσαλία και υδροδοτούσε την πόλη της Καρδίτσας από το έτος 1901 μέχρι το 1972, όταν πλέον άρχισε να υδροδοτείται από τη λίμνη ‘’Νικολάου Πλαστήρα’’ η πόλη και άλλες περιοχές του νομού. Σκέψεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη του Άλσους και της αειφόρου προσφοράς του: H περιποίηση όταν γίνεται και ο καθαρισμός χόρτων να είναι προσεκτικός ώστε φυτάρια βελανιδιάς ιδιαίτερα που προέκυψαν από φυσική σπορά να αναπτυχθούν ή και μερικά να μεταφυτευθούν σε άλλες θέσεις.

Να συλλεχθούν βελανίδια για την δημιουργία φυταρίων προς φύτευση για την διατήρηση του είδους σε επιλεγμένες θέσεις του άλσους, σε πλατείες και πάρκα. Να εμπλουτιστεί το Άλσος και με άλλα φυτά χωρίς να αλλάξει δομή και χαρακτήρα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ‘’Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’’. Να καταγραφούν όλα τα φυτά και σε κάθε δέντρο και θάμνο να τοποθετηθεί πινακίδα ενημερωτική και σε φυτά της χαμηλής βλάστησης που προσφέρονται να γίνει. Να υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την ‘’Δασική Υπηρεσία’’ και το ‘’Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας’’. Να ληφθεί υπόψη από τους μελετητές το 1ο τεύχος ‘’ΕΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΠΑΠΑΡΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΓΑΒΡΑ’’ που αναφέραμε του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας. Συντήρηση και βελτίωση των κατασκευών που υπάρχουν στην παρούσα φάση έως την σύνταξη της μελέτης και την εφαρμογή, της τεχνητής λίμνης νότια του αναψυκτηρίου, του πολυβολείου, της βρύσης, του σκακιού και η εφικτή αποκάλυψη των μονοπατιών περιήγησης.

Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου που προγραμματίζεται από την Δημοτική Αρχή αναγκαία. Να γίνει έρευνα για την ορνιθοπανίδα που αποτελεί όαση για περαστικά πουλιά, ενδημικά πουλιά του ευρύτερου περιβάλλοντος του Άλσους και για όσα φωλιάζουν καθότι γίνονται εμφανείς οι φωλιές τους το χειμώνα πέφτοντας τα φύλλα των δέντρων. Να ρυθμισθεί η διέλευση και η κυκλοφορία τροχοφόρων στο Άλσος και φύλαξή του. Να εκδοθεί λεύκωμα έντυπο και σε ηλεκτρονική μορφή που να αναφέρεται στην ιστορία του άλσους, στις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν διαχρονικά, στην προσφορά του και γενικότερα πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό που θα συγκεντρώσει και θα αξιοποιήσει ο φορέας του Δήμου που θα ασχοληθεί, ώστε να πληροφορείται κάθε ενδιαφερόμενος. Προκειμένου να είναι συνεχής η ροή επισκεπτών και ενδιαφερομένων με αειφόρα προσφορά του Άλσους, ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης του Δήμου προτείνουμε να οργανώνει θεματικές ενότητες συναφείς με το Άλσος και φορείς ή άτομα που ενδιαφέρονται όπως στην Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, Περιβάλλοντος, Νερού, Βιοποικιλότητας, Μουσείων, Ποδηλάτου και στις θρησκευτικές εορτές του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού προστάτη της Δασικής Υπηρεσίας και κατά την επιλογήν της όποιες άλλες κρίνει ευδόκιμες σε κάθε περίπτωση και τις εφαρμογές που θα προκύψουν από τους μελετητές και το όραμα του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής που ξεκίνησε η προσπάθεια αναβάθμισης του Άλσους της Παπαράντζας.

e-max.it: your social media marketing partner

synetairistiki baner1

ix7

mbgif2

synetairistiki baner3

 emvolio 1

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->