bronx proino1  vasilakos after xristougena1  

 

 

  

ΑΡΘΡΑ
Typography

Σημεία τοποθέτησης της Δημοτικής Συμβούλου Σωτηρίας Μπακαλάκου στη συζήτηση για τον ισολογισμό

 

Με αφορμή τη συζήτηση για τον ισολογισμό του Δήμου Καρδίτσας παρουσία και των ορκωτών λογιστών, θα τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας γίνεται συνεχώς καλύτερη και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αυτό το λέω με βαριά αίσθηση των λεγόμενών μου, καθώς είναι ένα θέμα που έζησα πολύ στενά, βήμα βήμα σε όλη του την εξέλιξη. Και διαθέτω στοιχεία για κάθε τι που αναφέρω.

Είναι απολύτως φανερό από τα πλέον επίσημα οικονομικά στοιχεία που είναι οι ισολογισμοί. Είναι φανερό από τον σημερινό ισολογισμό ότι όλοι οι δείκτες είναι βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Φαίνεται από τη πολύ μεγάλη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων αλλά και από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσεως που τα τελευταία χρόνια είναι θετικά.

Όσον αφορά  το συνολικό χρέος που συνήθως αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, με βάση και τις απαντήσεις του ορκωτού λογιστή στις ερωτήσεις που του έθεσα κατά την έναρξη της συζήτησης,ότι το χρέος εξελίσσεται διαχρονικά στον Καλλικρατικό Δήμο Καρδίτσας ως εξής:

Tο χρέος 1.1.2011 ήταν 38.256.619,26 (με βάση τον ισολογισμό έναρξης) εμείς παραλάβαμε 33.696.796,17 (με βάση τον ισολογισμό του 2013). Αν προσθέσουμε και τις επίσημες νόμιμες οφειλές που δεν ήταν καταχωρημένες στον ισολογισμό ύψους 2.180.696,83 και η υπηρεσία αποδέχεται σε επίσημα έγγραφα την ύπαρξή τους,  τότε το χρέος ανέρχεται σε 35.877.493.

Στον ισολογισμό του 2018 που συζητάμε σήμερα οι συνολικές οφειλές του Δήμου Καρδίτσας ανέρχονται σε 23.412.283,41.

Συνεπώς αν συγκρίνουμε τους ισολογισμούς και τα επίσημα έγγραφα που αποτυπώνουν οφειλές της πενταετίας, 2018-2013 βλέπουμε ότι η μείωση στις συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου είναι 12.000.000. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα.

Το ίδιο προκύπτει και από τα «Καθαρά αποτελέσματα χρήσεως»που αποτυπώνονται στον ισολογισμό και με λίγα λόγια δείχνουν τη σχέση Έσοδα- Έξοδα για το συγκεκριμένο έτος. Αν το νούμερο αυτό είναι θετικό τότε φαίνεται ότι τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα. Δηλαδή ότι ο Δήμος δεν «μπαίνει μέσα», οτιείναι βιώσιμος. Μέχρι και το 2013 το ποσό αυτό ήταν αρνητικό. Από το 2014 και έπειτα είναι θετικό που δείχνει ότι τα έσοδα του Δήμου είναι πλέον μεγαλύτερα από τα έξοδα. Και για να σχολιάσω την επισήμανση του κ Σχορετσιανίτη, που επεσήμανε ότι το  2018 τα αποτελέσματα χρήσεως (έσοδα- έξοδα) είναι 349.764,16, ποσό μικρότερο από το περυσινό που ήταν  1.381.044,06, να αναφέρω ότι αυτό συμβαίνει γιατί το 2018 το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα περίσσευαν κατευθύνθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή σε δαπάνες για επισκευές, συντηρήσεις και βελτιώσεις.Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος από το ποσό που φάνηκε ότι θα περίσσευε προγραμματίσθηκε να δαπανηθεί για περισσότερα έργα για τους δημότες. Άραγε πόσα χρόνια έχει ο δήμος να πληρώσει τέτοιες δαπάνες από ιδίους πόρους; Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν; Αν δεν περίσσευαν χρήματα θα μπορούσε να είχε γίνει;

Το έχουμε πει ξανά ότι όταν αναλάβαμε ο δήμος με δυσκολία μπορούσε να πληρώνει τους μισθούς. Συγκεκριμένα για πολλούς μήνες, σχεδόν τον πρώτο μισό χρόνο, προκειμένου να πληρώνονται οι μισθοδοσίες στην ώρα τους «δανειζόμασταν» χρήματα από το ταμείο των ειδικευμένων πόρων  που προορίζονταν για έργα (ΣΑΤΑ), περίπου 200.000 ευρώ και τα επαναφέραμε μέσα στο μήνα  με τις εισπράξεις που μαζεύονταν σιγά σιγά. Αυτό απαντάει και στο σχόλιο του κ Παπαλού στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο βέβαια δεν ήμουν παρούσα, αλλά όπως είδα μέσα από τον τύπο,αμφισβητεί ότι 1.9.2014 το ταμείο ήταν 45.000. Εμείς αυτό που αναφέραμε στη συνέντευξή μας ότι στις 1.9.2014 το ταμείο των ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ είναι 45.000. Αν προσθέσουμε και τα 2.762.292,39  των ειδικευμένων, τότε τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα στις 31.08.2014 ανέρχονταν σε 2.807.588,91.

Ενώ αντίστοιχα το ταμείο των τακτικών διαθεσίμων που παραδώσαμε εμείς ήταν 910.102 και μαζί με  τα ειδικευμένα που ήταν 2.905.023,15 φτάνουμε στα 3.815.125,37 (και αν προσθέσουμε και τα 476.000 των χρημάτων που παρακρατούνταν από την τράπεζα και έχουν επιστραφεί  το ταμείο αγγίζει τα 4.291.125,37)

Δεν γνωρίζω τι έγγραφα σας προσκόμισε ο κ Παπαλός, όλα όσα λέω τα τεκμηριώνω εγγράφως. Φυσικά και τα στοιχεία που δίνουμε για το ταμείο μιας συγκεκριμένης ημέρας είναι φωτογραφία της στιγμής. Εννοείται ότι κάθε μέρα προστίθενται και αφαιρούνται χρήματα ανάλογα με το τι εισπράττεις και το τι πληρώνεις. Αυτό ισχύει και για τότε και για τώρα. Αυτό όμως που σας λέμε και θέλουμε να γίνει κατανοητό και απολύτως σαφές, είναι ότι η ροή του ταμείου τότε ήταν πολύ χαμηλότερη απ ότι είναι σήμερα. Αν κάποιος ζούσε το τότε και ζει και το σήμερα θα καταλάβαινε ότι μιλάμε για μια άλλη κατάσταση, για έναν άλλο Δήμο. Η υπηρεσία που το έζησε αυτό πολύ καλά μπορεί να σας το διαβεβαιώσει.

Γιατί λοιπόν σας τα λέμε όλα αυτά; Ποιος είναι ο λόγος που επανερχόμαστε σ αυτό το θέμα;

Συμφωνούμε πρώτα απ όλα με την τοποθέτηση του κ. Παπαλού σε προηγούμενο ΔΣ. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο στο διάλογό μας τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσουμε.

Όμως το ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου μας είναι για μας ζήτημα τιμής, ο αγώνας που κάναμε για να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα ήταν μεγάλος. Ένας αγώνας επιβίωσης σε ένα φτωχό δήμο. Για να είναι σήμερα μια άλλη κατάσταση. Μπορεί να μη σας ικανοποιεί αυτό που παραλάβατε. Για να το κρίνετε όμως πρέπει να το συγκρίνετε με το πώς ήταν στο παρελθόν και όχι όπως θα θέλατε να είναι ή όπως είναι άλλοι εύρωστοι Δήμοι.

Είναι ζήτημα τιμής για μας να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα. Για να μη δημιουργούνται στρεβλές εικόνες και να σπιλώνεται το όνομά μας.

Είναι πράξη γενναιότητας, είναι μια στάση έντιμη, ένας αιρετός να μπορεί να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί και ορισμένα καλά που έκαναν οι προηγούμενοι. Μακάρι να τα κάνετε πολύ καλύτερα. Είναι όμως άδικο να σπιλώνετε με μια δήλωσή σας μια δουλειά 5 ετών. Με κόπο και αγώνα.

Είναι και ζήτημα του τι Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε να έχουμε. Πως μπορεί να τηρούμε θετική στάση στις πρωτοβουλίες που φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είναι τόσο σαφές ότι μας αδικείτε;

Διότι όσο και να λέτε ότι με τις δηλώσεις που κάνατε περί«βόμβας χρέους» θέλατε απλά να οριοθετήσετε τη θητεία σας, στην πράξη απλά δημιουργήσατε ένα κλίμα σκιάς και καχυποψίας απέναντι στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Αν αυτό δεν ήταν στις προθέσεις σας νομίζω ότι το πρέπον είναι ξαναδείτε το θέμα. Επαναλαμβάνω κλείνοντας, ο δήμος που παραλάβατε και διοικείτε σήμερα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται και προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια από τη μελέτη των στοιχείων.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

giovani teliki

night monimo

 bronx proino2