bronx proino1  vasilakos after xristougena1  

 

 

  

ΑΡΘΡΑ
Typography

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις πρώτες 100 ημέρες έχει δείξει ότι κινείται με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος των πράξεών της.

Η τακτική της αποδίδει και αυτό φάνηκε από τον πρόσφατο δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας! Καθόλου άσχημα για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 Παρά τις επιτυχίες όμως, είναι φανερό ότι χρειάζονται πάρα πολλά ακόμα να αλλάξουν. Η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν σαφώς καλύτερη αντιμετώπιση από ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους για να λυθούν.

 Ο τομέας της οικοδομής, με τον οποίο ασχολούνται περίπου 150 επαγγέλματα, είναι ένα σημείο που πρέπει άμεσα να εστιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πέρα από τους ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου, υπάρχουν και εργαζόμενοί τους οι οποίοι πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν αλλού δουλειά, αφού μπορεί η ηλικία τους ή η έλλειψη κατάρτισής τους να εμποδίζει την πρόσληψή τους σε άλλον τομέα.

Είναι επίσης σημαντικό να δοθούν κίνητρα για να ανανεωθούν τα σπίτια της χώρας μας, αφού πολλά από αυτά είναι πλέον κοντά ή έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής τους. Στην οικοδομή αυξημένη προσοχή πρέπει να δοθεί στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων μας, αφού τα περισσότερα έχουν κακή μόνωση από την κατασκευή τους με αποτέλεσμα αυξημένες ενεργειακές απώλειες.

Ένα ακόμα σημείο που θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να προσέξει είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο νέος νόμος λύνει σε ένα βαθμό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την απλή αναλογική. Πρόκειται όμως για έναν νόμο ο οποίος, εκ των πραγμάτων προσωρινός, καθώς έλυσε μεν το πρόβλημα κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιούργησε όμως Περιφερειάρχες και Δημάρχους-μονάρχες και υποβαθμίζοντας σημαντικά τον θεσμό του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβούλου. Εννοείται ότι θα πρέπει να κατατεθεί και νέος νόμος που θα επαναφέρει την κανονικότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Tέλος, όλοι οι πολίτες αλλά ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποφέρουν από την γραφειοκρατία. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας και για να λυθεί απαιτεί αποφασιστικότητα. Δεν γίνεται στην εποχή μας, όπου πλέον τα πάντα είναι ψηφιακά, να αδυνατεί να επικοινωνήσει η μία υπηρεσία με την άλλη και να ταλαιπωρούνται άδικα οι πολίτες ενώ ταυτόχρονα οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλώνονται σε εργασίες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε ελάχιστο χρόνο μέσω υπολογιστών. Στην πόλη μας το πρόβλημα θα λυνόταν σε μεγάλο βαθμό εάν λειτουργούσε το διοικητήριο το οποίο θα στέγαζε πολλές υπηρεσίες και η επικοινωνία μεταξύ τους θα είχε καταστεί πιο εύκολη, μάλλον όμως θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμη για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, όπως για παράδειγμα την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, το συνολικό πρόσημο για την νέα κυβέρνηση είναι θετικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι απαιτήσεις όμως της κοινωνίας είναι υψηλές και τα περιθώρια για λάθη ελάχιστα. Φαίνεται όμως ότι αν συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για το υπόλοιπο της θητείας της, θα δούμε σε τέσσερα χρόνια μια αρκετά διαφορετική Ελλάδα από αυτή που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

 

Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής συνδυασμού "Καρδίτσα από την Αρχή"

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

giovani teliki

night monimo

 bronx proino2