night monimo  iatrikos synestiasi3

eve foreas1

 

  

ΑΡΘΡΑ
Typography

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου  

Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε η έμμεση φορολογία η οποία διαλύει την οικονομία των νοικοκυριών. Η βασική αιτία ήταν το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το οποίο βασίστηκε κατά 90% στην αύξηση φορολογίας και μόνο κατά 10% στην περικοπή των δαπανών.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση αυξήθηκε στο 24% από το 13%. Μόνο από αυτό το μέτρο οι πολίτες πλήρωσαν 2,5 δις ευρώ έξτρα φόρους την περίοδο 2015-2019. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε καύσιμα και θέρμανση. Επιβλήθηκαν τέλη σε σταθερή τηλεφωνία, καφέ, κρασί, internet, συνδρομητική τηλεόραση. Στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα καύσιμα. Έτσι, όμως πλήττεται ο οδικός τουρισμός, επιβαρύνεται το κόστος των συγκοινωνιών και επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

   Ομοίως, η επιβολή ΦΠΑ 24% σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης ανέβασε τις τιμές σε εκατοντάδες είδη που οι πολίτες αγοράζουν από τα super markets. Συνεπώς, η ακρίβεια των προϊόντων αποτελεί το βασικό πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών.

   Είναι συνεπώς προς την ορθή κατεύθυνση το Σχέδιο για μια συνολική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνουν ανεύθυνες υποσχέσεις, αλλά μετρημένες  δεσμεύσεις. Κάθε χρόνο έως το 2023 οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν λιγότερους φόρους. Ορθώς το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, στην στήριξη της εργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στο ψηφιακό κράτος που θα είναι πλέον σύμμαχος της Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα που οδηγεί την Ελλάδα στη ανάπτυξη. 

   Άμεση ανάγκη η νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ. να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια άλλη πολιτική και οικονομική πορεία. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία  σε ραγδαία ανάπτυξη. Η γοργή ανάπτυξη έχει πλεονεκτήματα: Πρώτον, παρέχει αυξημένο εισόδημα σε όλους τους πολίτες. Δεύτερον, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία. Τρίτον, το κράτος αποκτά περισσότερα έσοδα και συνεπώς η Κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους βοηθώντας έτσι ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.  Βεβαίως, η ραγδαία ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων. Συνεπώς, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και   η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πράγμα που ήδη έχει ξεκινήσει.

   Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναγκαία προϋπόθεση είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και των τεράστιων φόρων. Αυτά τα δύο αποτελούν τα βασικό εμπόδια για την προσέλκυση των επενδύσεων και της επίτευξης ανάπτυξης.

   Συνεπώς, προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρώ ότι άμεσα θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή σχέδια νόμου που θα προβλέπουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να λαμβάνονται από την διοίκηση πιο άμεσα και γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις. Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις, αλλά και να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ μεγάλα έργα της χώρας με στόχο να αναβαθμιστούν και να επιταχυνθούν οι μεταφορές.

   Παράλληλα, μέσα από τη μειωμένη φορολογία, την αύξηση της ζήτησης και την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών η Κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και να επιτύχει μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας έτσι ένα δημοσιονομικό χώρο άνω των 2 δις ευρώ ετησίως, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τόσο κοινωνικές πολιτικές, όσο και σημαντικές επενδύσεις.

   Το θέμα των επενδύσεων είναι βασικό  για την επίτευξη της ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω των αποκρατικοποιήσεων, που είχε παγώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι τα έργα του Ελληνικού. Ευτυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ήδη θέσει ως βασική της προτεραιότητα την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την μείωση της γραφειοκρατίας. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση ,  δημιουργώντας πολιτική σταθερότητα.

   Έτσι, η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα. Θεωρώ ότι σύντομα η χώρα θα αντιμετωπίζεται ως ένας σύγχρονος επενδυτικός και ασφαλής προορισμός που φέρνει σημαντικές υπεραξίες για όλους. Η ενεργοποίηση έργων, επενδύσεων και μείωσης της φορολογίας θα δημιουργήσουν συνθήκες διατηρήσιμης και βιώσιμης  ανάπτυξης. Αυτά τα μέτρα αποτελούν το μονόδρομο για να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η οικονομία και η ανάπτυξη είναι τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν το επόμενο βήμα της χώρας.   

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

giovani teliki

 

 kafes2

 night monimo