vasilakos sept2020  bronx delivey2

  topiki agora teva4 

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

▶️ Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να τροποποιήσει το νόμο για την εκλογή προέδρου τοπικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, είναι σύμφωνη με τις αξίες που προάγει η δημοκρατία....

Θεωρώ ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου είναι ότι πιο δίκαιο...

και εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις με στόχο να δημιουργηθούν αυτοκέφαλες κοινότητες με δυνατότητα να αποφασίζουν μόνο με γνώμονα το συμφέρον της κοινότητας.

Δεν είναι δυνατόν ένας συνδυασμός που έχει αποσπάσει ποσοστό άνω του 40% του εκλογικού σώματος να μην μπορεί να εκλέξει ως πρόεδρο τον υποψήφιο που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του.

Ο προηγούμενος νόμος έδινε μεν αξία στα ποσοστά των έτερων συνδυασμών, αλλά ταυτόχρονα προέβαινε έτσι σε νόθευση της λαϊκής βούλησης, αφού όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε με έναν πρόχειρο έλεγχο σε αρκετές κοινότητες της χώρας μας, ο πρώτος συνδυασμός γίνεται όμηρος των υπολοίπων.

Πλέον η εκλογή προέδρου βασίζεται σε παρασκηνιακές πολιτικές, αφού σε ένα συμβούλιο πέντε ατόμων, μπορεί να υπάρξουν έριδες ή παροχή ανταλλαγμάτων με σκοπό να αποσπαστεί η ψήφος εντός του τοπικού συμβουλίου.

Εκτός των άλλων γίνεται αντιληπτό πως περισσότερο υποφέρουν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί, αφού ενώ μπορεί να είχαν με το μέρος τους την πλειονότητα του εκλογικού σώματος και να απέσπασαν την πρωτιά στις εκλογές, με ποσοστό άνω του 40%, εντούτοις δεν απολαμβάνουν σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις τη στήριξη υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι μπορούν μετέπειτα να επηρεάσουν την εκλογή προέδρου ή ακόμα και αποφάσεις που προκύπτουν μέσω του τοπικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα η βούληση του εκλογικού σώματος να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Κατα την άποψη μου, εκτός από την εκλογή προέδρου ο πρώτος κατά σειρά συνδυασμός, να έχει την πλειοψηφία των θέσεων συμβούλων, ώστε να μην γίνεται έρμαιο παρασκηνιακών πολιτικών.

Κάτι τέτοιο είναι απολύτως δημοκρατικό, αφού συμβαίνει και στις βουλευτικές εκλογές, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει μια αυτόβουλη κοινότητα, που είναι σε θέση να αποφασίζει για τα θέματα που την αφορούν.

Σωστά κατα την άποψη μου άλλαξε η εκλογή προέδρου για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων....

Με το νέο νομοσχέδιο Πρόεδρος της κοινότητας αναλαμβάνει ο πλειοψηφών σύμβουλος του πρώτου σε δύναμη συνδυασμού ...

Η μή εκλογή Προέδρου Κοινότητας από την 1η Κυριακή - όπως σωστά τώρα ρυθμίστηκε με την πρόταση , Πρόεδρος να είναι ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού - δημιούργησε προβλήματα.

Παρότι οι εκλογές στους Δήμους τελείωσαν , αυτές συνεχίζονταν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων που είχαν υποψήφιους περισσότερους από 2 συνδυασμούς αλλά κανένας από αυτούς δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% .

Έτσι έχουμε 2 κατηγορίες πολιτών:

1. Αυτούς που γνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψήφου τους.... και

2.Αυτούς που περιμένουν να τελειώσουν οι συνδιαλλαγές και οι ίντριγκες για να το μάθουν στις 1 Σεπτεμβρίου με τελικό αποτέλεσμα να θριαμβεύει η διχόνοια και η γκρίνια εκεί ακριβώς που για να πάει κάτι μπροστά χρειάζεται η ενότητα και η ομόνοια.

Έτσι σωστά η κυβέρνηση καταργεί την διάταξη αυτή και ορίζει Πρόεδρο τον πρώτο του πρώτου Συνδυασμού.

Δέστε ένα παρατράγουδο που μπορούσε να συμβεί πρίν τη αλλαγή εκλογής του προέδρου...

Εστω σε μια κοινότητα ο Α συνδυασμός πήρε 49% και εξέλεξε τρείς συμβούλους , ο Β συνδυασμός πήρε 28% και εξέλεξε δύο συμβούλους , και ο τρίτος κλπ. δεν εξέλεξαν σύμβουλο....

Το ποιός θα βγει πρόεδρος με το παλιό σύστημα ήταν άγνωστο....

Δηλ. Μπορούσε το 28% να εκλέξει πρόεδρο...

Αν ένας σύμβουλος του Α συνδυασμού ψηφίσει λευκό ,κάτι που θα γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις... ( οι λόγοι πολλοί.... ), τότε θα ακολουθήσει κλήρωση.

Αν η τύχη χαμογελάσει σ αυτόν με το 28% έχουμε καραμπινάτη νόθευση της λαϊκής βούλησης...

 

▶️ Τεράστιο λάθος όμως είναι η αφαίρεση της αποφασιστικής αρμοδιότητας των Κοινοτικών Συμβουλίων για τους πόρους της ΣΑΤΑ και η μετατροπή της σε εισηγητική.

Οι μικρές κοινότητες αποτελούν κύτταρα ζωής και ανάπτυξης κάθε Δήμου και πρέπει πάλι να αποκτήσουν φωνή και αποφασιστικές αρμοδιότητες για τα θέματα που τους αφορούν.

Τα συμβούλια των κοινοτήτων πρέπει να αποφασίζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες και προβλήματα, οι εισηγήσεις συνήθως μένουν εισηγήσεις...

Το να είναι μόνο εισηγητικός ο ρόλος του κοινοτικού συμβουλίου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος λανθασμένος, αφού πολλές κοινότητες έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ασφαλτόστρωση και αρκούνται μόνο σε περιστασιακή επούλωση λακκούβων,η οποία συνήθως πραγματοποιείται στο διάστημα τοπικών εορτών, προκειμένου να μην δείχνει παραμελημένη η κοινότητα.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα όπου αρκετοί πρόεδροι περιμένουν έξω από τα γραφεία των δημάρχων προκειμένου να καταφέρουν να διεκδικήσουν κάτι για την κοινότητα τους, (ταυτίζονται δηλαδή με το φτωχό συγγενή που ζητά ελεημοσύνη), και αν οι δήμαρχοι δεν έχουν λάβει πολλούς ψήφους από το τοπικό διαμέρισμα, τότε θα περιμένουν πολύ.

Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει.

Ειλικρινά πιστεύω πως παραχωρώντας ρόλο στις κοινότητες, με σκοπό να αποφασίζουν αυτόβουλα, θα αλλάξει η όψη της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι προσπαθεί να πάει τη χώρα ένα βήμα μπροστά.... όλα τα κακώς κείμενα αφού τα μελετήσει καλά να τα διορθώσει....

 

Γεώργιος Μακρυνίκας

Μαθηματικός

Πρ. Νομάρχης

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->