skondra pano kouloktsis pano1

papageorgiou pano koukosias foto

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει η Λία Ρογγανάκη

«Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν και πως σε θένε. Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί, λογάδες και γραμματικοί για να σε πείσουν .Έχε το νου σου στο παιδί κλείσε την πόρτα με κλειδί, θα σε πουλήσουν». Παλιό, αγαπημένο, διαχρονικό τραγούδι που θα μπορούσε να αποτελεί τον ύμνο κάθε προεκλογικής περιόδου που έζησε αυτή η χώρα. Εύχομαι όσα ζούμε να μας δίδαξαν να το τραγουδάμε μόνο σε ροκ βραδιές για να θυμόμαστε τον συνθέτη του και όχι λάθη που επαναλαμβάνουμε.
Στην εποχή της κατανάλωσης ,ως υπεύθυνοι καταναλωτές κάνουμε έρευνα αγοράς , ψάχνουμε τι μάρκα τηλεόρασης θα αγοράσουμε, ποιο μοντέλο καλύπτει τις ανάγκες μας και ποια είναι η καλύτερη προσφορά . Και ενώ θυσιάζουμε ώρες και μέρες για να επιλέξουμε μια τηλεόραση, πως γίνεται να επιλέγουμε τόσο αβίαστα και επιφανειακά αυτούς που θα πάρουν αποφάσεις για τη ζωή μας ,τη ζωή των παιδιών μας και την τύχη της χώρας μας;
Σαν να σας ακούω «Ποιόν να ψηφίσεις;», « Όλοι το ίδιο είναι», « Όλοι τα ίδια θα κάνουν», «Έτσι είναι τα πράγματα», «Δεν αλλάζουν όλα αυτά».
Παρά τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια ,παρά τα οικονομικά προβλήματα την απίστευτη ανεργία ,την φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, ο Έλληνας παραμένει παγιδευμένος στη λογική του εύπιστου οπαδού.
Το κληροδότημα της βουλευτικής καρέκλας, με ένα μοναδικό τρόπο, στην χώρα μας μεταφέρεται και στις ψήφους, έτσι «στην δικιά μου οικογένεια ψηφίζουμε το ίδιο κόμμα από πάππου προς πάππου». Αυτό, αν σηκωθούμε από την καρέκλα να ψηφίσουμε καθώς η αποχή έγινε ξαφνικά αντίδραση, λες και αν δεν συμμετέχεις στις εκλογές δε θα σε επηρεάσει το αποτέλεσμα που κάποιος άλλος «επιλέγει» για σένα. Και είναι και αυτή η αίσθηση του επαναστάτη που βγάζεις στην ηλικία των 20 και διατυμπανίζεις πως δεν σε απασχολεί η πολιτική ,δεν ασχολείσαι με αυτόν τον εμπαιγμό και την σήψη, νομίζοντας πως δεν θα πληρώσεις το τίμημα της αδιαφορίας σου με ανεργία, αναξιοκρατία ή στην καλύτερη με μια βαλίτσα και ένα διαβατήριο.
Είσαι και εσύ που πιστεύεις πως όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν, παραβλέποντας ότι ο βασικός τρόπος να ασκήσεις πίεση είναι οι εκλογές και ακόμα και η δυσαρέσκεια που θα εκφράσεις με την ψήφο σου είναι πίεση για αλλαγή. Φαντασιώνεσαι πως αν «κλειδώσεις την γιαγιά στο σπίτι» θα αλλάξεις τον ρου της ιστορίας και δεν περνάει από το μυαλό σου να ξεκλειδώσεις τις δικές σου σκέψεις, να κάνεις τις δικές σου επιλογές και να αναλάβεις τις ευθύνες σου.
Περιμένεις τον κόσμο να ξυπνήσει ενώ βολεύεσαι στον καναπέ σου και αναμασάς το γνωστό κλισέ ότι όλοι είναι ίδιοι , οπότε όλες οι εναλλακτικές επιλογές φαντάζουν ισοδύναμα ενδεχόμενα. Τα κλισέ, τα viral και η απαξίωση περισσεύουν αφού η ουσιαστική ανάγκη είναι η ενημέρωση του πολίτη και ο έλεγχος του πολιτικού από έναν «διαβασμένο» πολίτη.
Η Ελλάδα έζησε εποχές ανάπτυξης ,προόδου και ο λαός της έζησε σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Τις εποχές αυτές κάποιοι κυβερνούσαν και οδήγησαν την χώρα στην άνθηση άρα καταρρίπτεται το όλοι ίδιοι είναι , κάποιοι είναι καλύτεροι και κάποιοι χειρότεροι. Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τους πολιτικούς που αξίζουν την ψήφο μας και αυτούς που δεν την αξίζουν. Η λύση είναι να ψηφίσεις πρόσωπα με τα οποία συμφωνείς, τα οποία «μελέτησες» . Αυτοί που επιλέγουμε, δεν αλλάζουν όταν παίρνουν την εξουσία, είναι οι ίδιοι από την εποχή που έκαναν προεκλογικό αγώνα .Εμείς δεν τους «διαβάζουμε» καλά.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα πρέπει να επιλέξουμε ανθρώπους που επιθυμούν το ίδιο και έχουν δείξει εκ των προτέρων πως μπορούν και θέλουν να αγωνιστούν. Αν δεν βρίσκεις τέτοιους διαφορετικούς τότε έλα εσύ! Δεν μπορεί πάντα να περιμένεις αυτούς που θα τολμήσουν να εκτεθούν για να αγωνιστούν για το καλύτερο και εσύ αμέτοχος να κάθεσαι να τους κατακρίνεις. Αν θέλεις το καλύτερο ψάξε, ανακάλυψε τους και στήριξε τους διαφορετικούς. Σταμάτα να συνεχίζεις να επιλέγεις το γνώριμο κακό (που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια) από τον φόβο του χειρότερου.

Λία Ρογγανάκη
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος

e-max.it: your social media marketing partner

 vasilakosianouarios3.png

 

 

  karla teliko

giovani teliki

kafes2