vasilakos septemvrios2019

  

ΑΡΘΡΑ
Typography

Δεν ξέρω αν είναι σημάδι των καιρών μας ή μόδα της εποχής, αλλά τον τελευταίο καιρό σε οποία παρέα ξεκινάμε συζήτηση, όλοι μιλάνε για το σύστημα που δεν σκοπεύει να αλλάξει και που ότι και να κάνουμε πεισματικά αυτό θα παραμένει ίδιο και απαράλλακτο.

Σας παρακαλώ ,εάν το δει κανένας αυτό το σύστημα φωνάξτε με, θα ήθελα πολύ να του τα ψάλλω ,να του ζητήσω τον λόγο που δεν θέλει την ανανέωση και σαμποτάρει την πρόοδο .Να το ρωτήσω γιατί με βλέπει εχθρικά και δεν με αφήνει να ζήσω σε ένα ποιοτικό περιβάλλον με σημαία την αξιοκρατία και την δικαιοσύνη παρά βάζει συνέχεια το δαχτυλάκι του να προωθεί μόνο αυτά που το συμφέρουν με οποιοδήποτε κόστος για την κοινωνική ευμάρεια. Με λίγα λόγια να του μεταθέσω την ευθύνη μου, που δεν έχω την διάθεση να αναλάβω.

Τόσα χρόνια κοινωνικοποίησης, τόσους ανθρώπους γνώρισα και ποτέ δεν κατάφερα να γνωρίσω αυτό το σύστημα που όλοι ξέρουν και όλοι μιλάνε(μάλλον έχουμε διαφορετικές παρέες).
Όσο και αν έψαχνα οι προσπάθειες μου πάντα κατέληγαν άκαρπες. Μία αναζήτηση εις μάτην, αφού το σύστημα “που φταίει για όλα” προνόησε να είναι διαφανές, άυλο ,αδύνατο να εντοπιστεί και έτσι ποτέ δεν θα το βρω για να λογαριαστούμε στα ίσια για όσα κακά μου έχει κάνει. Συγνώμη κύριε ,ποιος είστε;

Το σύστημα δεν είναι παρά ένα σύνολο από οντότητες που κάθε μία αλληλεπιδρά ή συσχετίζεται με τις άλλες. Δηλαδή είμαι εγώ ,είσαι εσύ ,είναι ο γείτονας ,ο κουμπάρος, ο περιπτεράς ,ο δήμαρχος ,ο βουλευτής και άλλοι τόσοι.

Αναρωτιέσαι τώρα, πώς γίνεται να δημιουργείται ένα σύστημα, να είσαι τμήμα του , να το κατηγορείς για όλα τα δεινά που σε βρίσκουν και παράλληλα να θεωρείς ότι δεν γίνεται να αλλάξει. Επειδή «όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα»(Αϊνστάιν),σας παρουσιάζω το «σύστημα» με τρεις συνιστώσες.

Πρώτη: οι ισχυροί άνθρωποι που επιχειρούν να ικανοποιήσουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα δημιουργούν, στηρίζουν, χρησιμοποιούν το σύστημα( ενώ και εσύ αποτελείς τμήμα του) και προσπαθούν να το ελέγξουν προς όφελός τους .

Δεύτερη: οι πολίτες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και με την ελπίδα να ικανοποιηθούν, στηρίζουν και αυτοί το σύστημα(γίνεσαι ένα με αυτό), πληρώνοντας μακροπρόθεσμα το κόστος.

Τρίτη: οι πολίτες που απουσιάζουν από τα κοινά ,ναρκωμένοι στην δύσκολη καθημερινότητα και ποτισμένοι από έναν καταστροφικό ωχαδερφισμό, δεν αντιδρούν παρά μόνο αν ένα πρόβλημα τους αγγίξει προσωπικά, αδιαφορώντας όταν αυτό επηρεάζει τη συλλογική ευμάρεια. Η αδιαφορία αυτή που είναι επιλογή στα πλαίσια της προσωπικής ιδιοτέλειας (ελπίδα να βολευτούμε) αποτελεί το καύσιμο του συστήματος (για το οποίο εσύ φωνάζεις)για να γιγαντωθεί στα χέρια των ισχυρών που το στηρίζουν για το δικό τους προσωπικό και μόνο συμφέρον.

Ένα “σύστημα” είναι αδύνατο να καλύψει τα συμφέροντα ενός εκάστου, χωρίς να θίξει τα συμφέροντα κάποιων άλλων .Γόνιμο έδαφος λοιπόν για λαϊκιστές και λαοπλάνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα αδύνατα σημεία κάθε συστήματος, υποσχόμενοι ριζικές ανατροπές και ευημερία για όλους. Εσύ τους πιστεύεις ενώ αυτοί διασφαλίζουν το προσωπικό τους κέρδος. Παράλληλα το μεγαλύτερο τμήμα του συστήματος- οι πολίτες εξαντλούν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στα κοινά μόνο την μέρα των εκλογών και από εκεί και πέρα αδιαφορία και ανάθεμα στο σύστημα που δεν αλλάζει.

Επιτέλους κάνε κάτι, τώρα. Απαίτησε, δούλεψε για ένα σύστημα που να σε σέβεται, ένα σύστημα που να σε υπηρετεί και όχι να είσαι δούλος του. Μην μου πεις «Τι να κάνω, δεν αλλάζει» Η μεγαλύτερη αντίδραση είναι η ίδια η καθημερινή συμπεριφορά μας. Αν ο σεβασμός ,η αξιοπρέπεια, η ηθική, η αξιοκρατία και η αλληλεγγύη γίνουν τα δικά μας ζητούμενα σκέψου ποιος θα μπορούσε να αναρριχηθεί σε αξιώματα με εφόδια την ανηθικότητα την αναξιοκρατία, τις δοσοληψίες και τον λαϊκισμό ;Τελικά το σύστημα, ΕΣΥ μπορείς να το αλλάξεις αλλά πρέπει να θέλεις να ξεβολευτείς. 

Λία Ρογγανάκη
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός
Περ.Ιατρείο Μητρόπολης
Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου

e-max.it: your social media marketing partner

  

 

 

 

 karla teliko

giovani teliki

kafes2