vasilakos2018

Μια λογική και ρεαλιστική πρόταση για τη σχολή και τα τμήματα της Καρδίτσας

ΑΡΘΡΑ
Typography

Του Δομήνικου Βερίλλη

Έρχεται στη Λάρισα, για διάλογο με τους φορείς της Λάρισας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Υπουργός Παιδείας κ Γαβρόγλου. Δεδομένου δε ότι ο Υπουργός είναι υπέρ του εξαντλητικού διαλόγου για την αρχιτεκτονική του Νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι, παρόλο που τα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ τα οποία λειτουργούν στην Καρδίτσα, είναι από τα καλύτερα και έχουν τεράστιες δυνατότητες στο μέλλον, τοπικιστικά και καθηγητικά συμφέροντα «έπεσαν επάνω τους» να τα διαλύσουν, να τα μεταφέρουν, να τα υποβαθμίσουν…

Και εδώ είναι τα μεγάλο λάθος και οι τεράστιες οι ευθύνες της Επιτροπής η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις. Ενώ είχε ένα τόσο εύκολο έργο - δηλαδή να καταθέσει μία πρόταση με ακαδημαϊκά και
αναπτυξιακά κριτήρια, μία πρόταση για μία Σχολή στην Καρδίτσα με τα παρεμφερή Τμήματά της, που ήδη λειτουργούν στην πόλη και κατεύθυνση τον Αγροτοδιατροφικό τομέα - δεν, το έπραξε. Έτσι, με τον τρόπο αυτό:

1ον Η Καρδίτσα, χωρίς λόγο και κατά τρόπο προσβλητικό και υποτιμητικό, εξαιρείται και είναι η μόνη από τις 5 πόλεις που δεν θα έχει έδρα Σχολής. Παρόλο ότι έχει μία μακροχρόνια παράδοση.

2ον Υποβαθμίζεται, χωρίς λογική εξήγηση, ο ρόλος που έχει κατοχυρώσει η Καρδίτσα ως ένα « Αγροτοδιατροφικό κέντρο της Ελλάδας» και

3ον Αλλάζουν περιεχόμενο, κατεύθυνση ή και φεύγουν από την Καρδίτσα επιτυχημένα τμήματα ΤΕΙ και είναι αυτό κακό για την Ελλάδα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

1. Η Καρδίτσα να γίνει έδρα μίας Σχολής με κατεύθυνση τον ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, στην οποία θα υπάρχουν τμήματα αυτού του τομέα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

2. Δεν πρέπει να διαχωριστούν, τουλάχιστον, τα τμήματα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ. Να αποτελέσουν – ίσως και με άλλα τμήματα – ανεξάρτητη Σχολή με έδρα την Καρδίτσα. Ούτε να χάσουν την Ονομασία τους, το Πρόγραμμα Σπουδών, τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και κυρίως την κατεύθυνσή τους. Αντίθετα πρέπει, ίσως, να γίνουν 5ετούς σπουδών και να αναβαθμιστούν γενικότερα στις υποδομές , τη λειτουργία τους κλπ.

3. Να μην υποβαθμιστεί, να μην αλλάξει περιεχόμενο σπουδών..ή κατεύθυνση, το πανελληνίως γνωστό Τμήμα «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ», και να μην φύγει από την Καρδίτσα κανένα από τα επιτυχημένα τμήματα ΤΕΙ που έχουν έδρα και λειτουργούν με επιτυχία στην πόλη μας.

4.Με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ Λάρισας και Βόλου για την έδρα της Γεωπονικής και όλες τις συζητήσεις που ξεκινούν τελευταία από αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Καρδίτσα δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτές τις συζητήσεις. Η Καρδίτσα μπορεί και πρέπει να γίνει στο ένα σημαντικό ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ πού τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.
Είναι εξάλλου και το μοναδικό πλεονέκτημα που διαθέτει. Οι κατανομή επομένως των Σχολών, των τμημάτων, των ινστιτούτων και όλων των Κυβερνητικών επιλογών στο επόμενο διάστημα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και αυτή την παράμετρο.

5 . Αναφορικά με τις νέες Σχολές που σχεδιάζεται η υλοποίησή τους στη Θεσσαλία τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξαιρεθεί πάλι η πόλη μας μόνον και μόνον επειδή οι πιέσεις άλλων πόλεων ή καθηγητών είναι ισχυρότερες από αυτές τις Καρδίτσας και

6. Να επαναλειτουργήσει άμεσα Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ που λειτουργούσε με επιτυχία για χρόνια στην πόλη μας. Ενώ η κεντροβαρική θέση της Καρδίτσας εξυπηρετούσε τους διδάσκοντες καθώς και όσους την παρακολουθούσαν. Η λειτουργία της σταμάτησε, μαζί με τις αντίστοιχες Σχολές η οποίες είχαν έδρα άλλες πόλεις, μετά την εφαρμογή των μνημονίων. Αλλά σε άλλες πόλεις ξανάρχισε η λειτουργία τους 

Απευθυνόμενος επομένως προς τον Υπουργό Παιδείας που επιδιώκει και ειλικρινά αγωνιά για την ίδρυση ενός Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής μας θα ήθελα να τού εκφράσω δημόσια την άποψή πως οι προτάσεις που κατέθεσε τελευταία η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας είναι τόσο άδικες και τόσο λανθασμένες και για αυτό ζητούμε από τον  ίδιο να παρέμβει προσωπικά για να υπάρξουν λύσεις και ορθολογιστικές καταστάσεις. Έτσι ώστε να υπάρξει ένα νέο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλία, που δεν θα ξεκινήσει με λάθη και αδικίες. Οι παρεμβάσεις καθηγητικών και τοπικιστικών «λόμπυ»
μόνον κακό κάνουν στην προσπάθεια για ένα ανοικτό και σύγχρονο Πανεπιστήμιο για μία Θεσσαλία της προόδου και της ανάπτυξης.

e-max.it: your social media marketing partner

 kafes2

 

 giovani teliki