vasilakos2018

Πότε θα γίνουν εκλογές;

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας, Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης

makrynikasΤις τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ...αποκαθήλωσαν το αφήγημα του Τσίπρα... Απο την στιγμή που αποκαθηλώνεται το αφήγημα του Τσίπρα περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια και ελάφρυνσης του χρέους, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει την προσπάθειά του για παραμονή όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία , όλα τα σενάρια των εκλογών είναι ανοικτά.
Την ίδια στιγμή
?τα εσωτερικά αδιέξοδα στην οικονομία...
?τα προβλήματα που αφορούν στα εθνικά θέματα...
καθιστούν αδύνατο τον όποιο προγραμματισμό της Κυβέρνησης, δημιουργώντας, ταυτοχρόνως, ένα κλίμα ανασφάλειας και αναστάτωσης που πλήττει άμεσα αγορά, επενδύσεις και ανάπτυξη.
Οι ημέρες χαλάρωσης έχουν περάσει για την κυβέρνηση...
Αρχισαν οι επαφές με τους θεσμούς που ως κύριο αντικείμενο έχουν τη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας της οικονομίας για μετά το τέλος Αυγούστου, όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.
Η πορεία των συγκεκριμένων συζητήσεων θα κρίνει εν πολλοίς το ποιά Κυριακή θα στηθούν οι κάλπες στη χώρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, να εξαντλήσει την τετραετία και να ορίσει τις εκλογές για το Σεπτέμβριο του 2019, το ενδεχόμενο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο για δύο κυρίως λόγους:
▶️ 1ος: Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επίσπευση της περικοπής του αφορολόγητου ορίου από την 1/1/2020 στην 1/1/2019, προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.
Σε αυτό, αν προσθέσει κανείς το γεγονός πως έχουν ήδη ψηφιστεί περικοπές των συντάξεων απο την 1/1/2019, τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό και πέραν κάθε δυνατής πολιτικής διαχείρισης.
Ποια κυβέρνηση θα πήγαινε σε μία εκλογική αναμέτρηση, έχοντας “πετσοκόψει” συντάξεις ελάχιστες μήνες νωρίτερα;
Η απάντηση είναι καμία, μια και ο,τιδήποτε άλλο θα αποτελούσε κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας.
▶️ 2ος: Η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» που οι δανειστές απαιτούν να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο του κ. Τσακαλώτου.
Ποια είναι όμως η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων;
Να δεσμευθεί η κυβέρνηση πως δε θα πάρει πίσω καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα, ειδικά σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και υπηρεσιών...
Το Μέγαρο Μαξίμου ταρακουνήθηκε απο τα μηνύματα που έλαβε περί αυστηρής εποπτείας για την μετά το ημερολογιακό τέλος του μνημονίου σε συνδυασμό με τις αναφορές του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για συζήτηση επί του θέματος του Ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να πείσει την κοινή γνώμη πως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αναγκαστεί, λόγω και των πιέσεων από το ΔΝΤ, πέρα απο τα ψηφισμένα μέτρα , να ψηφίσει νέα μέτρα που θα ζητηθούν από τους δανειστές... όχι απλά θα καταποντιστεί αν καθυστερήσει τις εκλογές μέχρι το επόμενο έτος αλλά δύσκολα θα κατορθώσει να αποτελέσει βασικό παίκτη της επόμενης ημέρας.

Υ. Ο Τσίπρας έχει και έναν άλλον πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Πάνος Καμμένος. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βασιστεί στον κυβερνητικό του εταίρο, που ναι μεν δηλώνει ότι θα μείνουν μαζί μέχρι τέλος, επί της ουσίας όμως δεν διευκρινίζει πότε θα είναι αυτό!!!!!
Και όχι μόνο. Μπορεί ο ίδιος να επιλέξει το πότε... και αυτό δημιουργεί εκνευρισμό στον Τσίπρα καθιστώντας προβληματικό τον όποιο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο Σύριζα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο τάσεις...
Απο τη μια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , που επισημαίνουν κατ επανάληψη πως παραμένουν από ανάγκη σε αυτή τη συνεργασία...
Και απο την άλλη κάποιοι άλλοι, πιέζουν για τήρηση... αποστάσεων, απο τον Καμμένο , ειδικά μετά τη θέση που έλαβε για το Σκοπιανό αλλά και τις τοποθετήσεις του στα Ελληνοτουρικά.
Αυτό ο Πάνος Καμμένος το γνωρίζει και παίρνει τα μέτρα του για την επόμενη ημέρα ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.
Ο Τσίπρας δεν επιθυμεί να συρθεί σε εκλογές εξ αιτίας του Πάνου Καμμένου και θέλει να διατηρήσει αυτός το δικαίωμα επιλογής της ημερομηνίας των εκλογών που όμως πλέον δείχνει να πλησιάζει όλο και περισσότερο στο τρέχον έτος.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν όσοι ενδεχομένως δουν μια απόσταση από τον κυβερνητικό εταίρο ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο Σκοπιανό δεν είναι το μόνο πρόβλημά του ο Καμμένος , αλλά οι πλειοψηφία των πολιτών που εμφανίζονται να αντιδρούν εντόνως στο ενδεχόμενο μεγάλου συμβιβασμού.
Σήμερα η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο, δρα σπασμωδικά ή φοβικά....
Πέραν των παραπάνω, τα σενάρια περί επιτάχυνσης των διαδικασιών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντείνει η κατάσταση στην οικονομία.
Το θέμα που ανέκυψε με τον ΕΦΚΑ δύναται να τινάξει στον αέρα σχεδιασμούς και προϋπολογισμό, αφού οι απώλειες θα είναι τεράστιες με απτά αρνητικά αποτέλεσμα στις συντάξεις.
Αυτό που σήμερα επικρατεί είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν όσοι έχουν τη δυνατότητα την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία...
Και αυτό φαίνεται απο τα επίσημα στοιχεία.... τα έσοδα βαίνουν μειούμενα.
Και όταν η καθημερινότητα , η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση οι επιπτώσεις στην... τσέπη είναι ορατές.
Και δεν ξεχνιούνται πολύ δε περισσότερο αν τεθεί θέμα νέων μέτρων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των δανειστών στην Κυβέρνηση.
Με αυτά και με αυτά οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή....
Καλύτερη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε μέσα στον Μάιο...μετα την εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

 

e-max.it: your social media marketing partner

 kafes2

 

 giovani teliki