vasilakos sept2020  anakoinosi apozimioseis3

   bronx delivey2xiroskarpos2

 

 

ΑΡΘΡΑ
Typography

Του Δομήνικου Βερίλλη

Το «άξιο τέκνο» του Μαυρομματίου Καρδίτσας που έσωσε την Επανάσταση του 1821

verillisΤιμούμε, σε λίγες μέρες, με τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 που διέσωσε την Επανάσταση και συνέβαλε, με τους αγώνες και την ικανότητά του, τα μέγιστα στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Ο Καραϊσκάκης υπήρξε, πράγματι, η καταπληκτικότερη μορφή από τους αγωνιστές του 1821, κυρίως, γιατί ήταν αυτός που όταν εμφανίστηκε, στην πλέον δύσκολή στιγμή της Επανάστασης, σαν από μηχανής θεός, άλλαξε όλο το σκηνικό του αγώνα. Υπήρξε όμως και η πλέον δραματική μορφή, από τους αγωνιστές, που η ζωή και η δράση του συγκινεί και αποτελεί παράδειγμα μέχρι και σήμερα. Αυτός είναι, κυρίως, ο λόγος για τον οποίο ο «Γιός της Καλογριάς», το άξιο τέκνο του Μαυρομματίου, δεν ενέπνευσε μόνον τους ιστορικούς μας αλλά συνεχίζει, 190 χρόνια μετά το θάνατό του, να εμπνέει, όλους εμάς, όλους τους Έλληνες.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Υπήρξε περίφημος κλέφτης του Κατσαντώνη, αρματολός των Αγράφων, στρατάρχης της Ρούμελης, αρχιστράτηγος της Ελλάδας και προπαντός γνήσιος λαϊκός ηγέτης που, όπως όλοι γνωρίζουμε, γεννήθηκε το 1782 στη σπηλιά που βρίσκεται στο Μαυρομμάτι , κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Είναι σύμβολο λεβεντιάς, ευφυΐας, γνήσιου πατριωτισμού και ήρωας –εκδικητής κάθε ταπεινού και καταφρονεμένου.

Από τους ιστορικούς αναφέρεται ως « το καμάρι του Έλληνος», «ο Αετός των Αγράφων», «ο εκφραστής της πολεμικής αρετής των Ελλήνων», «ο ήρωας που όρμησε την πιο κρίσιμη ώρα στο ματωμένο σκηνικό του αγώνα» .

- Ο Γιάννης Βλαχογιάννης σημειώνει ότι:« Ο Καραϊσκάκης ήταν η πιο μεγάλη πολεμική δόξα της Νέας Ελλάδας» - Ο Σπυρίδων Τρικούπης επισημαίνει ότι :«Διεκρίθη ως ουδείς άλλος…».

-«…Ανεδείχθη ανώτερος του Κολοκοτρώνη και δια τον τρόπον, καθ΄ όν συνεκρότησε τον στρατόν αυτού και δια την επιτηδειότητα μεθ’ ής ήγαγεν αυτούς επί τους πολεμίους» αναφέρει γι΄ αυτόν ο μεγάλος ιστορικός μας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, που χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους ιστορικούς ως ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας.

-Ενώ σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο:« Φαντάζεις εις τον κόσμον του Εικοσιένα ως η καταπληκτικότερη μορφή».

-Ο φιλέλληνας Ελβετός γιατρός έγραφε για τον Καραϊσκάκη: «Έχει το αίσθημα της υπεροχής, αλλά δεν αμελεί τους περικυκλούντες αυτόν, έστω και υποδεεστέρους…Δεν είναι ξένος προς τα αισθήματα της δικαιοσύνης και της φιλανθρωπίας… »

- Ο Αυστριακός Πρόκες Όστεν: «Ο Καραϊσκάκης ήτο ο ικανώτατος και κάλλιστος των Ελλήνων αρχηγών…»

-Ο βιογράφος του ήρωα Γεώργιος Γαζής: «Βάσιν είχε το πώς να κερδίζει την αγάπην των στρατιωτών…Η Τουρκία τον είχε εις μεγάλον θαυμασμόν και ωνόμαζεν αυτόν Ρούμελη και Μώρα Βαλεσήν, ό έστι ηγεμόνα της Ελλάδος. Οι Αλβανοί μάλιστα ομνύουν εις το όνομά του »

-Ο Χρήστος Βυζάντιος «ΟΚαραϊσκάκης εταπείνωσε δια της ατομικής ανδρείας αυτού όλους τους μεγαλαυχίας στρατιωτικούς και έρριψε την όφρύν αυτών…»

-Ο Περραιβός: «Ήτο το φόβητρο των Οθωμανών και των Ελλήνων το περιτείχισμα..».

ΕΜΦΥΛΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ

Η αλήθεια είναι ότι ο Καραϊσκάκης δεν αναμείχθηκε ενεργά σε πολιτικά παρασκήνια και κομματικές αντιπαραθέσεις όπως έκαναν αρκετοί οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και των νησιών και ορισμένοι της Στερεάς Ελλάδας εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Γιατί αφενός από φυσικού του αποστρέφονταν τις κομματικές διαμάχες και αφετέρου ούτε μία φορά δεν άφησε το ντουφέκι του να πάρει μέρος σε κάποια συνέλευση. Ο Καραϊσκάκης έγινε γνωστός μόνον για την πολεμική του δράση και την αγάπη του για την Πατρίδα. Όσον αφορά, δε, στις εμφύλιες αντιπαραθέσεις και ένοπλες συγκρούσεις πίστευε ότι έπρεπε να σταματήσουν και έκανε ότι μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα στον πρώτο εμφύλιο πόλεμο ( 1823, οι πολιτικοί της Πελοποννήσου και οι νησιώτες εναντίον των στρατιωτικών της Πελοποννήσου, όπου ακόμη και ο Ζαϊμης, από την ορεινή Αχαϊα πολέμησε
εναντίον του Κολοκοτρώνη από την ορεινή Αρκαδία )ο Καραϊσκάκης δεν έλαβε μέρος.

Ενώ στο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο (1824, νησιώτες και Ρουμελιώτες εναντίων των Πελοποννησίων) ο Καραϊσκάκης ήταν αυτός που με αστραπιαία εκστρατεία και στηρίζοντας τις αποφάσεις της τότε Κυβέρνησης σταμάτησε τις εμφύλιες συγκρούσεις τερματίζοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την ανταρσία. Ήταν και η μοναδική φορά και μόνον για τον συγκεκριμένο λόγο που πήρε μέρος στις εμφύλιες διαμάχες. Την πρωτοβουλία αυτή του Καραϊσκάκη υποστηρίζει και ο ιστορικός του Αγώνα Χ Περαιβός: «Τα από την Άμφισσαν εις την Πελοπόννησον εισελθόντα τμήματα ( εννοεί του Καραϊσκάκη) ήταν τω όντι η μόνη ασφάλεια, η ελπίς του Έθνους, και η κατάπαυσις του εμφυλίου πολέμου, καθώς η πείρα το έδειξε προφανέστατα».

Αργότερα, το 1826 όταν η Επανάσταση είχε σχεδόν σβήσει , ως ένα βαθμό λόγω των εμφυλίων συγκρούσεων, ήταν ένας από αυτούς που πρωταγωνίστησε και, σε μεγάλο βαθμό, ένωσε τους Έλληνες δίνοντας νέα πνοή στον δύσκολο Αγώνα. Όπως μάλιστα έγραψε ο Γάλλος φιλέλληνας Ροςς, ο ήρωας πίστευε ότι :«Οι στρατιωτικοί δεν είναι δουλειά τους να καταγίνονται με ζητήματα πολιτικά η δουλειά τους είναι να ακούν εκείνο που θα τους προτάξουν..». Τα ίδια αναφέρει και ο Μακρυγίαννης ό οποίος μεταφέρει τις εξής σκέψεις του Καραϊσκάκη: «Δια την στερέωση της πατρίδος μου και νόμους , δια εκείνο πεθαίνω, όχι δια άλλο. Και οι Γύφτοι να έχουν την κυβέρνηση εγώ θα υποτάζωμαι».

Αλλά και μετά τις μεγάλες νίκες του στην Αράχωβα και το Δίστομο και την επιτυχία της εκστρατείας του στη Ρούμελη - όταν πάλι η Πελοπόννησος ξαναγύριζε στις παραμονές της εμφύλιας διαμάχης -πάλι ο Καραϊσκάκης πήρε άλλη μία ενωτική πρωτοβουλία. Μετά την επιστολή του Κολοκοτρώνη που του ζητούσε να στείλει πληρεξουσίους αντιπροσώπους στην Ερμιόνη και του Ζαϊμι που του έλεγε να τους στείλει στην Αίγινα, εξέφρασε τη βαρύνουσα γνώμη του για τα γεγονότα με μία επιστολή που έστειλε προς τους πληρεξούσιους των αρμάτων και των επαρχιών. Ανάμεσα
στα άλλα έγραφε: «…από την ομόνοια και την αδελφοσύνη κρέμεται η σωτηρία όλων μας , και είμεθα όλοι αδελφοί και εν έθνος. Ας λείψει το Πελοποννήσιοι, Νησιώται , Ρουμελιώται. Αλλά όλοι να νομιζώμεθα έν, ως και είμεθα..»

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->