Το αλεύρι φαίνεται από την αφή και τη μυρωδιά

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Typography

Για τον Πιπίνο (Πίπι) Πυρροντζέλλο, ο παραδοσιακός κυλινδρόμυλος στο Λουτρό Καρδίτσας είναι το σπίτι του. Πέντε γενιές μυλωνάς, δυο στην Ιταλία και τρεις στην Ελλάδα, εκεί μέσα μεγάλωσε και εκεί έμαθε όσα πρέπει για να τον λειτουργεί σωστά, να παράγει το καλύτερο αλεύρι στην περιοχή του και να καμαρώνει για την ποιότητα των προϊόντων του.


Από τον παππού του Τζιουζέπε Πυρροντζέλλο, μυλωνά στο Καταντζάρο της Καλαβρίας ο οποίος το 1943 βρέθηκε αιχμάλωτος του ΕΛΑΣ στην Καρδίτσα, τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε τον μύλο και το 1959 τον εκσυγχρόνισε και από τον πατέρα του Δημήτριο, έμαθε την τέχνη του μύλου και τα μυστικά των μηχανών. Τα υπόλοιπα που αφορούν το αλεύρι: την αφή και τη μυρωδιά τα οποία θεωρεί βασικά για την ποιότητά του, τα απόκτησε από την πείρα.

Με την μυρωδιά πρώτα καταλαβαίνει το σιτάρι. Από ποιον τόπο προέρχεται, πώς καλλιεργήθηκε, αν είναι συμβατικό ή βιολογικό, πώς ήταν αποθηκευμένο. Από την μυρωδιά πάλι, καταλαβαίνει πώς μέσα από τη μηχανή, σπυρί το σπυρί γίνεται αλεύρι. Τέλος η αφή έρχεται να επιβεβαιώσει όλη την πορεία. «Αν δεν πιάσεις το αλεύρι στα δάχτυλά σου δεν το καταλαβαίνεις», λέει «και δεν το νιώθεις αν βγήκε όπως έπρεπε.»

Ο Πίπης λείπει από το μύλο μόνο λίγες ημέρες το χρόνο. Είναι πάντα δίπλα στην υπέροχη αγγλική μηχανή «THE MAXIMA ROLLER MILL» του 1908 για να την ακούει να δουλεύει στο ρυθμό της. Ψυχρής αλέσεως, το ωραίο, επιβλητικό εργαλείο, εγγυάται την ποιότητα του αλευριού καθώς δεν ταλαιπωρεί τα σπυριά με μεγάλη θερμότητα και πολλές στροφές. Εγγύηση της ποιότητας επίσης είναι και τα επιλεγμένα, ελληνικά σιτάρια που αλέθει και τα οποία προμηθεύεται από παραγωγούς της Θεσσαλίας ή άλλων περιοχών, συμβατικά ή βιολογικής καλλιέργειας γιατί διαθέτει και την σχετική πιστοποίηση βιολογικής άλεσης.

Ο μύλος του Πυρροντζέλλο βγάζει διάφορες ποιότητες αλεύρων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής με την ίδια πάντα ποιότητα και φροντίδα για κάθε είδος - από καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη καθώς και διάφορες κατηγορίες σιμιγδάλια. Η διάθεσή τους γίνεται κυρίως στην Καρδίτσα και πόλεις της Θεσσαλίας, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα βρει σε πολλά καταστήματα με εγχώρια προϊόντα καθώς και σε φούρνους και μίνι μάρκετ. καθώς και σε ορισμένα καταστήματα στην Αθήνα. Πολλοί εξάλλου που θέλουν να προμηθευτούν άλευρα και άλλα προϊόντα άλεσης απευθύνονται στον ίδιο τον μύλο.

Info

Κυλινδρόμυλος Πυρροντζέλλο

Λουτρό Καρδίτσας, τηλ: 24430-51389 και 51196.

 

Αρθρο του Ηλία Προβόπουλου στο bostanistas.gr

e-max.it: your social media marketing partner

 

tsianabas3

 

tsianabas3