Αποκαλυπτήρια μνημείου στον Αμάραντο για τους διασωθέντες Εβραίους της Καρδίτσας (βίντεο + φωτο)

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Tα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Τ.Κ. Αμαράντου, προς τιμή των κατοίκων του Αμάραντου, για τους διασωθέντες Εβραίους της Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Το μνημείο «Aιώνιας Eυγνωμοσύνης και Αναγνώρισης» είναι δωρέα του κ. Βίκτωρα Βενουζίου, ενός εκ των 82 Εβραίων που την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1941-1944) βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στον Αμάραντο (πρ. Μαστρογιάννη)

evraioi1

Το χρονικό της διάσωσης των Εβραίων της Καρδίτσας
Ο πληθυσμός της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καρδίτσας κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αριθμούσε 82 άτομα. Κατά τον πόλεμο του 1940 επιστρατεύτηκαν 6 νέοι, από τους οποίους τραυματίστηκε ένας, ο Μίμης Καπέτας. Στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης αρκετοί νεαροί Εβραίοι εντάχθηκαν σ’ αυτήν. Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί, κατά τη διέλευσή τους από την Καρδίτσα, ζήτησαν από τον Δήμο τον κατάλογο των Εβραίων πολιτών.

evraioi2
Ο Δήμαρχος, αείμνηστος Διονύσιος Κουκουρίκος, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν Εβραίοι στην Καρδίτσα.
Τον Σεπτέμβριο του 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους συμμάχους, η διοίκηση της Καρδίτσας περιήλθε στην ευθύνη των Γερμανών κατακτητών, οι οποίοι, με επιτακτικό τρόπο αξίωσαν από τον διευθυντή του Δήμου Καρδίτσας αείμνηστο Βασίλη Λάππα (την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε Δήμαρχος) να τους παραδώσει τον κατάλογο των Εβραίων. Η απάντηση του Δήμου, με τη βοήθεια του βιαίως επιστρατευμένου διερμηνέα, αείμνηστου Γεωργίου Κατσούλη, ήταν όπως και το 1941, «δεν υπάρχουν Εβραίοι στην Καρδίτσα», ενώ παράλληλα, και με τη συνεργασία της Εθνικής Αντίστασης, εφοδίασαν τους Εβραίους με πλαστές ταυτότητες που έφεραν χριστιανικά ονόματα. Όταν άρχισε ο διωγμός των Εβραίων, της τέως Ιταλοκρατούμενης περιοχής της χώρας μας, τον Σεπτέμβριο του 1943 έως Μάρτιο 1944 , οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στα βουνά των Αγράφων, και στο χωριό Αμάραντος (πρώην Μαστρογιάννη) της Καρδίτσας. Οι κάτοικοι του χωριού τους προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο και μοιράζονταν μαζί τους τα λιγοστά τρόφιμα. Στους Εβραίους που φιλοξενήθηκαν εκεί περιλαμβάνονταν και μερικοί Εβραίοι από άλλες πόλεις, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, και όλοι τους επέζησαν.

evraioi3

evraioi4

evraioi6

evraioi7

evraioi9

evraioi10

 

e-max.it: your social media marketing partner

amarantes eshop 

 

kafes2

giovani teliki

 PIGASOS4

 

Εγγραφείτε με το emal σας, και μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα .