Τελειώσατε... Τσίπρας και Καμμένος

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας, Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης Γρεβενών

Αρκάς: Μπορεί να μην μας έδωσαν τίποτα, αλλά ήταν καλή η διατύπωση!!!!!!

makrynikasΣτο Eurogroup συμφώνησαν σε μνημόνιο διαρκείας με αντάλλαγμα γενικόλογες υποσχέσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.....
Απο την πλευρά της κυβέρνησης είχαμε επικοινωνιακό «ντελίριο» για να καλυφθούν οι άγριες διαθέσεις των εταίρων...
Η κυβέρνηση προσπαθεί με πανηγυρικούς τόνους- στη λογική , ότι «όσο περισσότερο φωνάζει τόσο περισσότερους θα πείσει ότι πρόκειται για επιτυχία» - να υπερκεράσει το «πάγωμα »που έφερε η υιοθέτηση ενός σκληρού μνημονιακού πλαισίου για το χώρα στο διηνεκές, έναντι γενικόλογων και πάλι δεσμεύσεων για το χρέος , την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη.
Ας δούμε τη συμφωνία...
Το Eurogroup σε συνεδρίαση στις 15/6 αποφάσισε πως η χώρα μας , δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ωστε να μπει στο QE( ποσοτική χαλάρωση ) , γιαυτό άλλωστε το Δ.Ν.Τ συμβιβάζεται μεν αλλά δεν συνεχίζει να χρηματοδοτεί λογω μη βιωσιμότητας του χρέους , ( εκτίμηση μετα τις Γερμανικές εκλογές θα αποχωρήσει ).
Η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μια ακόμη φορά υπέστη ήττα :
? 1ον : Προνομοθέτησε 18/05/2017, δυσβάσταχτα φορομπηχτικά μέτρα ως το 2021 - ύψους 4,5 δις ευρώ - ( μάλλον το τέταρτο μνημόνιο ), υπό την προϋπόθεση πως θα ενταχθεί η χώρα άμεσα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και θα γίνει διευθέτηση του χρέους!!!!!!
?2ον: Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δέσμευσε την χώρα με πλεονάσματα ύψους 3,5% ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060.....
?3ον: Γνωρίζουν δε οι κυβερνώντες πως η χρηματοδότηση του τρίτου μνημονίου λήγει 31 Ιουλίου του 2018 ενώ το τέταρτο μνημόνιο που έκαναν νόμο του κράτους στις 18/05/2017, δεν προϋποθέτει χρηματοδότηση...
?4ον : Αν η χώρα υπό την κυβερνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν καταφέρει να βγει στις αγορές δοκιμαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2018 όπως έγινε τον Απρίλιο του 2014 με επιτόκιο 4,75% - σημειωτέον το τρέχον επιτόκιο ελληνικών ομολόγων υπολογίζεται στο 5,9% - βαίνουμε ολοταχώς προς πέμπτο (5) μνημόνιο που θα χρηματοδοτήσει την χώρα ως το 2021 το οποίο ενδεχομένως συμπεριλαμβάνει αν το διαπραγματευτεί και αυτό η κυβερνηση Τσίπρα-Καμμένου ακόμα πιο δυσβάσταχτα μέτρα με την ίδια φορομπηχτική πολιτική.
?5ον: Λόγω της μηδενικής εμπιστοσύνης προς την κυβερνηση Τσίπρα-Καμμένου, οι εταίροι της χώρας αποφάσισαν στο Eurogroup να δοθούν στη χώρα μας 8,5 δις. ευρώ με δόσεις, Η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. € θα δοθεί αρχές Ιουλίου εκ των οποίων τα 6,9 δισ € θα πάνε στους δανειστές για να ξεπληρωθούν, οι υποχρεώσεις τοκοχρεολυσίων του κράτους, και τα υπόλοιπα σταδιακά για να πληρώνονται οι Τόκιο των δανείων που είναι περίπου 200 εκατομμύρια το μήνα μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Απλά , Δανείζουν ουσιαστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την άμεση αποπληρωμή του χρέους και μονάχα αν εφαρμοσθούν όλα τα νομοθετημένα προαπαιτούμενα ενδεχομένως ξεκλειδώσουν τα υπόλοιπα χρήματα της δόσης για τους τόκους που προανέφερα.
Η καταστροφική πολιτική της κυβερνησης Τσίπρα-Καμμένου έσκασε με πάταγο...
Απο τους εταίρους τα περί κοινωνικής αποδοχής και κατανόησης που πρόσφατα είχε επικαλεστεί ο κ. Τσιπρας σε συνέντευξη του, δεν υπάρχουν... ενώ τα ψέμματα και η προπαγάνδα είναι πλέον συνειδητή επιλογή ως προς την διακυβέρνηση της χώρας.
▶️ Συμπέρασμα 1ο : Χάσαμε , όλα όσα προσδοκούσαμε από το συγκεκριμένο Eurogroup, δηλ. ένα σαφές μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, και επομένως μπορούν να επενδύσουν σε αυτήν.
Η αναφορά στην μείωση του χρέους μέσω επιμηκύνσεων 10-15 χρόνια είναι πολύ αόριστη, και επομένως θα δυσκολέψει πολύ την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Θα πρέπει εδώ να πώ καθαρά ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα περί συμφωνίας γενναίας μείωσης του χρέους ήταν εκτός πραγματικότητας.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να αποσπάσει κάτι καλύτερο στο θέμα του χρέους, σε συνδυασμό με την μη ανάπτυξη , την φέρνουν σε πολιτική αδυναμία.
Αυτό απλά σημαίνει , ότι μέχρι τον Μάιο του 18 θα έχουμε εκλογές....
Αν βεβαίως η μη επίτευξη των στόχων ανάπτυξης φέρει νωρίτερα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ίσως και νωρίτερα.
▶️. Συμπέρασμα 2ο: Για να έχουμε ανάπτυξη :
α) πρέπει στη χώρα να υπάρξει μια αίσθηση σταθερότητας...
β) η κυβέρνηση να είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις...
γ) η χώρα μας να γίνει ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις...
Για το πρώτο η χθεσινή απόφαση είναι θετική...
Για τα άλλα δύο δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει .
Φτάσαμε στον Ιούνιο, έχοντας χάσει το πρώτο μισό του 2017, αυτό σημαίνει οτι έχει υπονομευθεί ο στόχος μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Αρχικά η κυβέρνηση μιλούσε για 2,7% αύξηςη του ΑΕΠ, τώρα η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι η φετινή επίδοση θα είναι πολύ χαμηλότερη....
▶️ Συμπέρασμα 3ο: ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ¨ΕΧΕΤΕ ¨!!!!!!! ΜΗΠΩΣ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!!!!

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας, Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης Γρεβενών

e-max.it: your social media marketing partner

giovani teliki

PIGASOS4

 

Εγγραφείτε με το emal σας, και μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα .